Петър Стоянов

Петър Стоянов

Той беше допуснат до клана и разкри механизмите му – това не му простиха, заяви президентът.

Мястото на Георги Марков е много специално, когато става дума за българската историческа памет, каза в студиото на „120 минути“ по БТВ президентът Петър Стоянов по повод годишнината от убийството на Георги Марков.

„Георги Марков написа най-талантливите и най-задълбочени текстове за комунизма. Той стигна в дълбочина, занимаваше се с психологията на комунизма, с механизмите, които го движат, и от тази гледна точка той беше най-ненавижданият човек от комунистическия режим. Талантливите му текстове се слушаха много по радио „Свободна Европа“. Две поколения българи живееха с тях. От друга страна Георги Марков беше приближен до личния кръг на Тодор Живков и те смятаха това, което той прави, за истинско предателство. Така е  от гледна точка на мафиотско-клановото мислене – човек, който е допуснат до клана, а след това тръгва едва ли не срещу него. Но най-важната причина за специалното място на Георги Марков в българската историческа памет, е следната. Дотогава се смяташе, че българската интелигенция е безропотно строена зад комунистическата партия начело с нейния ръководител Тодор Живков и точно Георги Марков разбри този мит, изми лицето на българската интелигенция. Проблемът е, че и сега, след толкова време, все още има хора, които правят опит да го дискредитират и маргинализират. Това означава, че Георги Марков нанесе тежък удар на комунистическата система“, разказа президентът.

Петър Стоянов коментира и въпроса защо след толкова години продължаваме да бъдем разделени. „Това е следа, която ни преследва. Комунизмът допринесе за моралното развращаване, за деморализацията на обществото. Така наречената деветосептемврийска революция коренно промени манталитета на българския народ. Къде са българите, заради които Джон Рийд нарече България „страна с истински хора“?

На въпрос какъв е „десният“ човек, президентът отговори: „Десният човек не е този, който вдига лозунги, а който се грижи за семейството си, плаща данъците, който е почтен към хората около себе си. Това са хората, които уважават своята свобода, своята предприемчивост, своята деловитост, които искат да работят свободно, точно тези хора са двигателят и на икономиката, и на прогреса във всяка друга държава.“

Накрая Петър Стоянов обясни защо едните харесват комунизма, другите го отричат. „Едните не харесват комунистическа България заради липсата на свобода, заради чувството на непоносимост, другите я харесват заради това, че баничката е струвала 15 ст. и са имали възможност всяка година да ходят по 14 дни в Ахтопол в бунгала с външна тоалетна. Става въпрос за два различни мирогледа и два различни свята.“/.faktor.bg/

No comments yet... Be the first to leave a reply!