Струмишкият войвода Панделия Стоянов  като емигрант в Торонто, Канада през 1958г. Сн  Фейсбук

Струмишкият войвода Панделия Стоянов
като емигрант в Торонто, Канада през 1958г.
Сн Фейсбук

Панделия Ангелов Стоянов е български революционер, струмишки войвода на Вътрешната македонска революционна организация и деец на Македонската патриотична организация.
Панделия Стоянов е роден на 10 юни 1900 г. в струмишкото село Барбарево. Живее в град Петрич. Жени се за Петра Стоянова, с която има три дъщери – Николина, Люба и Лиляна. Присъединява се към ВМРО и участва във войните на България за национално обединение. Приближен е на Тодор Александров и Иван Михайлов. Оглавява Струмишката чета на организацията. Награждаван е със значки, медали и грамоти от Централния комитет на Вътрешната македонска революционна организация и лично от Тодор Александров.
На 22 октомври 1925 г., участва в защитата на град Петрич, заедно с войводата Георги Въндев, по време на така наречения “Петрички инцидент“, когато доброволците от ВМРО, ловците от ловното сдружение и малобройната гранична стража, които общо наброяват около 4000 бойци разбиват далеч по-многобройна гръцка армия и я изтласкват зад границата.
През 1953 г. напуска България и се установява в Канада, където става активен член на Македонската патриотична организация. До края на живота си е епитроп на българската черква “Света Троица“ в Торонто, подпомага МПО “Победа“ и пенсионерския клуб “Балкан“, дългогодишен представител е на вестник “Македонска трибуна“
в Торонто. През 1967 г. подпомага финансово издаването на спомените на Иван Михайлов. Умира на 11 септември 1981г. в Торонто, Канада.

Aвтор  Янко  Гочев

No comments yet... Be the first to leave a reply!