nato-1Голямо международно командно-щабно военно учение на НАТО „Рапид трайдънт-2017″ започна на Яворивския полигон в западноукраинската Лвовска област.
Там е разположен Международният център за миротворчество и сигурност към националната академия на сухопътните войски, предаде ТАСС, като се позова на съобщение от министерството на отбраната в Киев.
В маневрите участват над 2500 военнослужещи от 14 страни – Украйна, САЩ, Канада, България, Естония, Италия, Грузия, Литва, Молдова, Норвегия, Полша, Румъния, Турция и Великобритания.
В тренировките ще се използват няколко десетки бронирани коли, автомобилна техника, два хеликоптера Ми-8, самолет Ан-26.
Учението „Рапид трайдънт“, което ще продължи до 23 септември, няма никаква връзка с руските маневри „Запад-2017″ от 14 до 20 септември. „Рапид трайдънт“ не е замислено като противодействие срещу руска агресия, включително и срещу това учение.
В Украйна военни от страни в НАТО и техни партньори тренират най-вече общи действия, за да стигнат в бъдеще до пълна съвместимост в изпълнението на едни или други задачи – миротворчески и стабилизационни мисии, заяви говорителят на натовските маневри Антон Миронович.
В учението „Рапид трайдънт“ за пръв път ще се използва структурирана на много нива система за управление на бойни подразделения, съобщи украинското министерство на отбраната.
Москва съобщи по-рано, че в учението „Запад-2017″ ще участват 12 700 военни, от които 7200 беларуски и 5500 руски. Минск заяви, че ще участват 13 800 военни, и уточни, че руските подразделения ще се приберат в Русия след края на маневрите.
Учение срещу евентуално завземане на шведски остров
Швеция откри днес заедно с държави от НАТО най-голямото от 23 години общо военно учение, чиито участници ще тренират отбрана на остров Готланд от нападение на чуждестранна сила.
Маневрите ще продължат до 29 септември, съобщи шведското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.
Сценарият предвижда общи действия на шведски подразделения и части от други страни. Командването приема, че самото кралство не е основна цел на атаката, която цели предимно да бъде завладян Готланд с оглед поемане на контрол върху Балтийския регион във въздуха и по море.
В учението участват 19 000 шведски военни, 1435 войници от САЩ, 270 от Финландия, 120 от Франция и по 40 до 60 души от Дания, Норвегия, Литва и Естония.
„Балтийско море придоби по-голямо стратегическо значение при засиленото напрежение. Това доведе до нарастване на военното присъствие на НАТО в Балтийско море“, посочи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в интервю за шведската телевизия Ес Ве Те.
Швеция ще похарчи за това учение 580 милиона крони (73,4 милиона долара) – двойно повече, отколкото харчи обикновено шведската армия за годишни маневри, посочва ТАСС.

No comments yet... Be the first to leave a reply!