zx620y348_3050058След като САЩ са оферирали нови самолети, наддаването за изтребителите се връща поне с година назад

Ако сте хранили някакви илюзии, че 11 години след влизането в НАТО страната ни, макар и бавно, ще започне да се превъоръжава със западен тип бойни самолети, явно сте непоправим оптимист. Следващата седмица Народното събрание най-вероятно ще ревизира инвестиционните проекти за модернизиране на българската армия, така че да ги разтегли още във времето и да се опита да реализира три с парите за два. Всичко това става ясно както от доклада на временната парламентарна комисия за проучване на процедурата по избор на нов изтребител, така и от изказванията на зам.-министъра на отбраната Атанас Запрянов по време на конференцията Future Armed Forces 2040 миналия вторник

Интересното специално по въпроса с бойните самолети е, че в надпреварата вероятно ще влезе още една американска оферта – този път директно от производителя на F-16 Lockheed Martin, който най-вероятно ще предложи новопроизведени машини. „След като излезе докладът на комисията, ние ще се съобразим с този доклад и сме готови да продължим с рамката, която включва и батальонната бойна група – бойната машина на пехотата. Тоест ние ще помолим нашия парламент да утвърди проекти за инвестиционни разходи за самолета, за корабите както е и да добавим проект за инвестиционен разход за бойна машина на пехотата“, коментира Запрянов във вторник. Реалният резултат от всичко това обаче е, че страната ни на практика ще изпраща нови искания за обвързващи оферти до държавите, доставчици на самолети, а през това българските ВВС ще продължат да разчитат на старите съветски МиГ-29, за чийто ремонт и модернизация с участие на Русия внезапно заговори напоследък и настоящият военен министър Красимир Каракачанов.

Да върнем часовника

Формалният повод за ревизирането на инвестиционните проекти за армията са препоръките на парламентарната комисия за новите изтребители, която приключи работа преди седмица. От нейния проектодоклад уж неволно стана ясно за първи път, че очевидно има нова оферта от страна на авиостроителната корпорация Lockheed Martin, която е спомената в бележка под линия.

Комисията препоръчва процедурата да бъде върната поне една стъпка назад, тъй като според нея методиката за оценяване на самолетите е променена в крачка и е записано изискване задължително да има разсрочено плащане, на базата на което F-16 са били дисквалифицирани. „Временната комисия констатира, че в резултат от извеждането на схемата за плащане при актуализацията на Методиката за оценка през 2016 г. от основополагащ и залагането й като задължителен коефициент се създават условия за необосновано отстраняване на една от офертите. От оставащите две, които продължават да се съревновават, едната е практически неконкурентоспособна. За съжаление Временната комисия не намери разумни основания за тази промяна на методиката.“, казват депутатите. Според народните представители, гласували доклада с 13 на 7 гласа, въпросното решение, взето от Борда за управление на проекта (БУП), е несъстоятелно и за това говорят няколко обстоятелства.

„Готовност за преодоляване на правни и финансови проблеми при придобиване на отбранителни продукти по Програмата за задгранични военни доставки (FMS) на САЩ е декларирана от представители на САЩ при провеждане на двустранна среща в МО на 25.01.2016 г. с работната група, назначена с МЗ ОХ-045. На срещата представителите на САЩ са предложили разделяне на проекта на фази в съответствие със схемата за разсрочено плащане“, отбелязват депутатите. И продължават: „Като отговор на уточняващите въпроси от страна на председателя на БУП (командира на ВВС ген. Цанко Стойков – бел.авт.) от САЩ и Португалия се получава положителен отговор на изискването за съобразяване със схемата за плащане.“ Въпреки това обаче F-16 биват служебно отстранени.

Скритата резерва

"С уважение към българските парламентарни процедури и експертизата на членовете на комисията, бихме искали да изтъкнем, че започването на нова международна процедура ще доведе до по-нататъшни забавяния на процеса по придобиване на нов изтребител и ще удължи зависимостта на България от наследените системи за отбрана. Това допълнително ще натовари оперативния бюджет на българските ВВС.", коментира преди седмица вицепрезидентът на Saab Магнус Луис-Олсон, отговарящ за Европа, в необичайно остро за щведската компания изявление. Фотограф: Капитал

„С уважение към българските парламентарни процедури и експертизата на членовете на комисията, бихме искали да изтъкнем, че започването на нова международна процедура ще доведе до по-нататъшни забавяния на процеса по придобиване на нов изтребител и ще удължи зависимостта на България от наследените системи за отбрана. Това допълнително ще натовари оперативния бюджет на българските ВВС.“, коментира преди седмица вицепрезидентът на Saab Магнус Луис-Олсон, отговарящ за Европа, в необичайно остро за щведската компания изявление.
Фотограф: Капитал

По-интересната част обаче е в следващия параграф на доклада. Там се споменава, че още през февруари, по време на управлението на служебното правителство, назначено от президента Радев, на България е направена нова оферта за нов самолет, която се включва в утвърдената финансова рамка. Макар да не се казва пряко за кого става дума, в бележка под линия е споменато за „грама от посланика на България в САЩ до Администрацията на Президента, МВнР и МО относно среща с представители на корпорация Lockheed Martin.

Източници на „Капитал“ потвърдиха за подобна среща между президента Радев и висши американски представители по време на форума по сигурността в Мюнхен през февруари. Там САЩ са изразили учудване, че страната ни е поискала от тях само самолети „втора ръка“, след като е увеличила бюджета за модернизация на ВВС от 800 млн. на 1.5 млрд. лв. От Lockheed Martin са изразили готовност да доставят новопроизведени машини от 2016 г. без посредничеството на Португалия, които според тях могат да се вместят в одобрения от България бюджет.

Председателят на проектния борд ген. Стойков също е потвърдил наличието на подобна оферта по време на среща с депутатите на 14 септември. Въпреки че оценявал положително нейните характеристики, според него предложението не било разгледано, защото в него не било включено въоръжението на самолетите. „Това обяснение буди недоумение, като се има в предвид, че и офертите на другите кандидати са без въоръжение“, обобщават депутатите от временната комисия. Всичко това е изключително важен детайл не само защото командващият на ВВС явно е дисквалифицирал и новите F-16, но и заради признанието на управляващите, че се канят да купя самолетите „голи“ и че гласуваните 1.5 млрд. лв. всъщност са само началната миза за бъдещите изтребители.

В крайна сметка това, което предстои да се случи другата седмица, е ревизиране на решението на парламента за купуване на изтребители от времето на предишното правителство на ГЕРБ. „Като минимум следва да включва ново примерно разпределение (схема) на плащането, която следва да осигурява реализацията на трите приоритетни проекта за превъоръжаване на Въоръжените сили.“, препоръчват депутатите. Преведено на нормален език това означава, че с парите за нови самолети и кораби ще трябва да се купуват вече и новите бойни машини за пехотата. Затова по информация на „Капитал“ плащането на изтребителите ще бъде разтегнато в рамките на 10 години.

Депутатите също така смятат, че военното министерство трябва „да актуализира основните варианти за реализация на проекта на база на офертите, постъпили след изпращането през месец декември 2016 г. на Искане за предложение (RFP). Актуализираните основни варианти за реализация на проекта да бъдат внесени за приемане от Народното събрание заедно със схемата на плащане“. Или казано с други думи, управляващите директно казват, че новите F-16 също трябва да бъдат допуснати до процедурата. Което практически означава, че докато старите МиГ-29 продължават да гният, играта за техния наследник на практика започва почти отначало./.capital.bg/

No comments yet... Be the first to leave a reply!