car_samuil_pam   На днешната дата през далечната 1014 година умира българският цар Самуил. Спомен за трагичната вест са съхранили сторовизантийски и български хроники, в които като вероятна причина за смъртта на владетеля се посочва сърдечен удар, който българският владетел получил при вида на войниците си, ослепени след битката при Беласица.

Цар Самуил е погребан на остров Св. Ахил в Малкото Преспанско езеро, което днес е част от Гърция. След превземането на Лариса цар Самуил пренася мощите на св. Ахил и на други светци на острова в Малкото Преспанско езеро, където е резиденцията му. Българският владетел построява голяма Патриаршеска църква, наречена „Свети Ахил” и полага там мощите на светеца.

Гробът на цар Самуил е открит от гръцкия професор по археология Николаос Мицопулос през 1969 г. Костите на владетеля са извадени и днес се съхраняват в Солун.

След преждевременната смърт на царя, България не успява да издържи дълго на военния натиск на византийците. Четири години по-късно идва и краят на Първото българско царство.

Самуил е управлявал България от 997 г. до 6 октомври 1014 г. Той е първият владетел от династията на комитопулите.

Историкът Горан Благоев настоява в свой коментар, че ако трябва да се съхрани историческа достоверност и да се спази християнската традиция, костите на Самуил би следвало да бъда отново погребани там където са намерени – в базиликата на о-в „Св. Ахил”.

„Този акт задължително трябва да бъде съпроводен с поставянето на специална паметна плоча, че това е гробът на българския цар Самуил. Сега пред базиликата има само една туристическа информационна табела, която на гръцки и английски упоменава, че храмът е строен от цар Самуил от България – сякаш е изпратил дарение за църковния градеж, а земите, в които е издигната базиликата, нямат нищо общо с държавата му – макар, че точно тук е била столицата й. За това няма и дума. Както и че в същата църква се намира неговият гроб. Типично гръцко получетене на историята. Разбира се препогребването на самуиловите кости и подобаващото обозначаване на неговия гроб на о-в ”Св.Ахил” е твърде тежка задача за нефелната българска дипломация, но каквито и да са усилията, те ще си струват. Това е най-печелившата стратегия за българската кауза и по отношение на Гърция, и по отношение на Македония – на гръцка територия и само на няколко километра от гръцко-македонската граница да има паметен знак, че там е погребан български цар!”

„Нека днес запалим по една свещ в памет на Самуил и неговите войници – колкото и банално да звучи, те са умирали в името на държава, която и тогава се е наричала България…”, коментира  историкът./ Faktor.bg /

No comments yet... Be the first to leave a reply!