Сн..boeingimages.com

Сн..boeingimages.com

През 2019 г. американският флот ще получи първите прототипи на подводници-роботи, съобщи сайтът warpost.ru, като се позова на американското месечно списание „Популярна механика“. По данни на списанието корпорациите „Боинг“ и „Локхийд Мартин“ са подписали договори с командването на американския военноморски флот за създаването на полуфункционални прототипи в рамките на проект наречен XLUUV (Extra-Large Unmanned Underwater Vehicle). Според условията на договора „Боинг“ ще получи 42 млн. долара, а „Локхийд Мартин“ 43 млн. за изготвянето на тези прототипи.
Американските военни очакват срещу тези пари да получат подводни безпилотни машини, които месеци наред да се намират под водата и да изпълняват задачи в автономен режим. При това има редица изисквания, ключово от които е наличието на отсек с обем не по-малък от 9 куб. м, способен да поеме разузнавателно оборудване или въоръжение. Освен това подводницата-робот трябва да изминава 2000 морски мили без дозареждане и презареждане, в зависимост от типа на двигателя.
През юни т.г. „Боинг“ вече е започнала изпитанията на подводен апарат наречен „Ехо Вояджър“, създаден по проекта XLUUV. По думите на създателите му безпилотната подводница, дълга 15,5 м, може с месеци да се намира в открито море, изпълнявайки разузнавателни и бойни задачи в напълно автоматичен режим. Победителят в конкурса ще получи договор за построяването на пет опитни подводници, които трябва да са готови през 2020 г.
Източник:  komandos.start.bg

No comments yet... Be the first to leave a reply!