nlunarajapan (1)  Тя може да послужи за укритие при бъдещи мисии

  Японски изследователи са открили наличието на огромна пещера на Луната с дължина около 50 км, която може да се използва като убежище за астронавтите по време на бъдещи мисии. Откритието е направено от международен екип чрез японския космически апарат Кагуя, съобщават от Японската аерокосмическа изследователска агенция.
  Учените обясняват, че астронавтите може да се крият в пещерата, за да се предпазват от слънчеви и други космически лъчения, когато един ден бъде построена база на Луната.
   Предполага се, че пещерата е играела роля на тръба, по която е текла лава. Тя се е образувала преди около 3.5 млрд. години и е разположена под район с вулканични куполи, известен като Marius Hills.
   Първоначално апаратът Кагуя се е натъкнал на дупка с диаметър и дълбочина около 50 метра. Последвалите проучвания обаче са довели до откриването на огромната тръбовидна пещера, чиято ширина е от около няколко десетки метра.
   Изследователите определят пещерата като място, което е полезно от научна гледна точка. Предполага се, че там може да се открият минерали или наличието на вода.
  Екипът е публикувал информация за своята находка в американското списание Geophysical Research Letters, пише JapanTimes.

No comments yet... Be the first to leave a reply!