IXnifF2D  Събрани са 540 подписа на граждани с искане за решаване на проблема с бездомните кучета в Перник, съобщи на пресконференция общинският съветник Румен Ваташки. По думите му подписки вървят в три квартала в Перник – „Изток“, „Мошино“ и „Твърди ливади“.   По данни на природозащитници само за седмица в града са умъртвени 60 бездомни кучета. В ОДМВР са образувани две досъдебни производства за смъртта на четириноги. Граждани са ухапани от кърлежи, разнасяни от бездомните животни, каза Ваташки, който е сред пострадалите.
Перничани настояват да се изгради приют за бездомните кучета, които след кастрация да бъдат осиновявани, а не връщани отново в кварталите. Гражданите изказват недоволство от работата на общинския кастрационен център. Ваташки съобщи, че кастрационният център е свързан със съпруга на заместник-кмета на Перник Севделина Ковачева и допусна евентуално наличие на конфликт на интереси.
Община Перник има договор за стопанисване на общинския кастрационен център с пазарджишкото дружество „Анжела груп“ ЕООД, каза заместник-кметът Денислав Захариев. Кметът на общината Вяра Церовска уточни, че съпругът на заместник-кмета Севделина Ковачева д-р Стефан Ковачев работи като ветеринарен лекар в кастрационния център. Общината плаща около 70 000 лв. годишно на центъра, посочи също Церовска. Помещенията се ремонтирани, центърът разполага с модерно оборудване, обработват се не по-малко от 70 кучета месечно, каза Денислав Захариев. Според него общината разполага с терен, отреден за изграждане на приют, но няма кандидати по линия на публично-частното партньорство.
Природозащитници организират в събота в 10ч. протест пред сградата на общината с искане за хуманно решаване на проблема с бездомните кучета./БТА/

Автор :Елка  Робева

No comments yet... Be the first to leave a reply!