sasht-flag-620x490 (1)  Американска делегация, която включва представители на над 13 големи компании, бе на визита в България, за да проучи възможностите за инвестиции у нас. Корпорациите са от военнопромишлената индустрия, фармацията, минната и хранителната промишленост.   Потенциалът на страната ни за инвестиции и индустриално сътрудничество беше представен пред гостите от премиера Бойко Борисов. Той изтъкна и предприетите от правителството ефективни мерки за подобряване на бизнес средата, облекчаване на административната тежест и намаляване на разходите на бизнеса. Представяйки приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС в първата половина на следващата година, Борисов акцентира върху потенциала на Балканите и необходимостта за партньорства и проекти за осигуряване на свързаността и икономическото развитие на страните от региона.

По-късно американската делегация проведе работна среща с министъра на икономиката Емил Караниколов. Той подчерта, че това е най-голямата търговска мисия, посещавала България от 2003 г. насам. САЩ са важен стратегически партньор на страната ни и държавата е сред 20 водещи външнотърговски партньори на България, подчерта Караниколов.

Емил Караниколов, министър на икономиката:

„Отдавам голямо значение на американските инвестиции. От 1990 до 2016 г. преките инвестиции са в размер на около 10 милиарда долара. и това показва, че страна ни е привлекателна инвестиционна дестинация, а българската държава е предвидим партньор.“

Фирмите, включени в мисията, са представени на ниво изпълнителни директори и това показва големия интерес, който има към България, каза от своя страна Ерик Стюарт, президент на Американо – централноевропейската бизнес асоциация, която организира мисията.

Ерик Стюарт, Американо- централноевропейската бизнес асоциация:

„Много от тези компании, които са тук сред нас, вече са направили инвестиции в България, а други се оглеждат за възможност да направят такива. Няма никакво съмнение, че от политическа и стратегическа гледна точка отношенията между двете държави винаги са били много силни. Нашата надежда и цел е да направим и търговските ни отношения толкова силни, колкото са политическите и стратегическите ни, като тази мисия е голямо начало и е в точното време – преди поемането на председателството на Съвета на ЕС от България.“/tvevropa.com/

No comments yet... Be the first to leave a reply!