raketni-kompleksi-peijtriyt  Държавният департамент: Сигурна Европа, която може да възпира въздушни и ракетни заплахи, засилва мира и стабилността в НАТО и в Европа

САЩ одобриха продажбата на ракетни системи „Пейтриът“  за 10,5 млрд. долара на Полша. С решението си, което най-вероятно ще предизвика недоволството на Русия, Варшава и Вашингтон сключиха мащабното споразумение, след което източноевропейската държава скоро ще може да извършва операции по противовъздушна и противоракетна отбрана, предаде Дойче веле, цитирани от Фокус.

Според споразумението се очаква Полша да получи 208 ракети PAC-3 за комплексите „Пейтриът“, 16 броя установки М903, четири радара AN/MPQ-65, четири контролни станции, резервни части, софтуер и свързана екипировка. Произведени от американската корпорация „Рейтеън“, ракетните комплекси могат да засичат, проследяват и да свалят безпилотни летателни апарати, нисколетящи самонасочващи се ракети, както и балистични ракети с къс или среден обхват.
Държавният департамент на САЩ съобщи в свое официално заявление, че „сигурна Европа, която може да възпира въздушни и ракетни заплахи и други форми на агресия, засилва мира и стабилността в НАТО и в Европа“.
Сделката се нуждае от ратификация в Конгреса, но се очаква тя да премине без проблеми, предвид близките военни връзки между двете държави./faktor.bg/

 

No comments yet... Be the first to leave a reply!