evropejska-komisiya  Европейската комисия предложи нови мерки, с които да се борят данъчните измами и да се затворят „вратичките“, които могат да доведат до широкомащабни измами с ДДС. Именно те водят до загуби за ЕС в размер на над 50 млрд. евро годишно. На първо място се планира засилване на сътрудничеството между държавите членки в обмена на информация. Корпоративната търговия между страните от ЕС е освободена от ДДС, като таксата се плаща само от фирмата, която продава крайната стока на клиентите. Това позволява на престъпните организации да извършват сложни трансгранични операции с компании- фантоми, които събират ДДС и след това изчезват, преди да са платили на съответната страна, което причинява огромни дупки в бюджета. Регистрацията на автомобили също ще бъде променена, за да не се допускат измама с ДДС при продажбата на нови автомобили като такива втора употреба.

Пиер Московиси: „Препоръчваме да се създаде система за сътрудничество между Европол, новосъздадената Европейска прокуратурата и службата за борба с измамите ОЛАФ. Обмяната на информация ще позволи на администрациите да обменят данни като полицейски досиета, или да ползват информацията на ОЛАФ и Европол“.

Друго предложение е да се увеличи обменът на информация между митническите органи в държавите-членки на ЕС за предотвратяване на измами с ДДС върху стоки, внасяни извън ЕС.
Московиси заяви също така, че Комисията обмисля използването на извънредни правомощия за премахване на правото на вето на държавите от ЕС по данъчни въпроси, за да се противопостави на блокираното законодателство. Настоящата система на ДДС в Европа е от 1993 година и според Еврокомисията създава възможности за измами./tvevropa.com/

No comments yet... Be the first to leave a reply!