Хърбърт Макмастър

Хърбърт Макмастър

В специално интервю за телевизия Фокс съветникът по национална сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп Хърбърт Макмастър коментира, че вероятността за война със Северна Корея нараства с всеки изминал ден.

Хърбърт Макмастър, съветник по национална сигурност: „Най-голямата непосредствена заплаха за САЩ и за целия свят идва от бруталния режим в Северна Корея. Както и техните непрестанни опити да се сдобият с ядрено оръжие. Затова е много важно да работим заедно с нашите партньори и да убедим Ким Чен Ун, че тези опити ще приключат в задънена улица.“

Хърбърт Макмастър заяви още, че САЩ се намират в надпревара за решаването на проблема със Севера, като се има предвид, че въоръженият конфликт наближава все повече и повече. Същото мнение изрази и директорът на ЦРУ Майк Помпео. Той подчерта, че целта на президента Тръмп е ясна – ядрено разоръжаване на Пхенян.

Майк Помпео, директор на ЦРУ: „С всеки изминал ден те работят за постигането на целта да поставят САЩ в риск. Нашето разузнаване в тази посока работи добре. Имаме добра представа от размера и етапа, до който са достигнали.“

1024px-Two_F-22A_Raptor_in_column_flight_-_(Noise_reduced)На този фон 12 американски изтребителя пристигнаха в Южна Корея, за да вземат участие във военни учения между двете държави. Шест самолета Ф-22 и други шест Ф-35 ще се включат в съвместните действия на двете армии. Южнокорейската агенция „Йонхап“ посочва, че толкова много изтребители Ф-22 никога не са прелитали над Южна Корея наведнъж. Самолетите ще вземат участие в ученията под наслов „Бдителен ас“, които ще се проведат от 4 до 8 декември.

Севернокорейското външно министерство очаквано реагира остро и отговори, че САЩ трябва да поемат цялата отговорност за действията си, в случай че се стигне до ядрена война.

No comments yet... Be the first to leave a reply!