Сн. /bg.wikipedia.org

Сн. /bg.wikipedia.org

Въпреки доброто желание и положените усилия окончателното споразумение за Брекзит между ЕС и Великобритания се отлага. Поне с още няколко дни. Така обобщи резултата от срещата си с британския премиер Тереза Мей председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Той изрази увереност, че двете страни ще постигнат съгласие по спорните въпроси.

Жан-Клод Юнкер – председател на ЕК: „Въпреки положените усилия и значителния напредък, постигнат през последните дни по оставащите въпроси, не беше възможно да постигнем окончателно споразумение днес. Все още съм уверен, че можем да постигнем задоволителен прогрес преди Европейския съвет на 15 декември. Това не е провал, това е начало на последния кръг преговори“.

Тереза Мей се ограничи с оценката, че има „голям напредък“ в преговорите, като разногласията могат да бъдат преодолени в следващите дни.

Тереза Мей – премиер на Великобритания: „Имахме трудни преговори, по време на които бе постигнат голям напредък по много въпроси. Общо е убеждението, че заедно трябва да се придвижим още напред. Някои различия остават, което изисква допълнителни консултации, но ще се съберем отново преди края на седмицата. Убедена съм, че ще има положително развитие“.

Разговорът между Мей и Юнкер продължи близо 4 часа, след което британката разговаря и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Последният изрази надежда, че е близо окончателното споразумение между Брюксел и Лондон. По-рано стана ясно, че преговарящите страни са постигнали споразумение, което гарантира, че няма да има „твърда“ граница между Ирландия и Северна Ирландия след Брекзит. Договорката е била постигната между британските преговарящи, от една страна, и техните партньори от ЕС и Ирландия, от друга, броени часове преди срещата на Тереза Мей с лидерите на ЕС в Брюксел, за да може тя да парафира с тях окончателно споразумение за условията на Брекзит./tvevropa.com/

No comments yet... Be the first to leave a reply!