Сн. Радослав Първанов/Фейсбук/

Сн. Радослав Първанов/Фейсбук/

Календарът „Кюстендилски мадони“ беше представен в Регионалния исторически музей в Кюстендил. Календарът е част от поредица, озаглавена „Българските корени“, осъществяван от рекламна агенция.
На страниците му са включени шест кюстендилски девойки, облечени в автентични народни носии. Самият календар пък е вдъхновен от момите, рисувани от Владимир Димитров – Майстора.
„В проекта са включени нашите прекрасни момичета, които носят чара, излъчването и традицията. Показваме бялата, зелената и черната кюстендилски носии и тяхната пъстрота. Това изящество може да се пренесе във всеки дом, точно чрез този календар, каза пред БТА етнологът в кюстендилския музей Веска Спасова. Тя посочи, че всички носии са оригинални и автентични и се съхраняват в музея в града. „Както в предишни епохи пътешествениците са се възхищавали от женската красота и от стила на посрещане, това и днес го могат жените. Сякаш неусетно и днес рисуваме тази картина на българските корени, на народните традиции, чрез нашето осмисляне и усещане“, каза още Спасова.
Календарът се разпространява в местния музей и в интернет./БТА/

No comments yet... Be the first to leave a reply!