борисов балканиПада роумингът и със Сърбия, изграждаме балкански магистрали

„На Балканите всички трябва да бъдем като пръстите на ръцете – всеки пръст си има място, без значение колко е голям. Имаме рядък шанс да убедим колегите от Брюксел, че не носим проблеми, а носим просперитет.“

С тези думи премиерът Бойко Борисов обобщи приключилия първи панел от провеждащия се днес форум в подкрепа на регионалната интеграция на Западните Балкани съвместно със Световната банка начело с бившия български еврокомисар Кристалина Георгиева. На конференция в Националния дворец на културата по покана на Борисов са косовският президент Хашим Тачи, президентът на Черна гора Филип Вуканович, министър-председателите на Албания Еди Рама, на Македония Зоран Заев и на Сърбия Ана Бърнабич, както и заместник министър-председателят и министър на външната търговия на Босна и Херцеговина Мирко Шарович. Във форума участва и комисарят за европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан.

борисов кристалинаВсички те дадоха съвместен брифинг, демонстрирайки приятелска привързаност и обръщайки се един към друг на малко име. „Модератор“ бе Борисов.

Кристалина Георгиева обяви готовност за финансиране на балканските инфраструктурни транспортни проекти, в това число и коридор номер 8, със 150-200 милиона долара, „за да могат шестте страни да направят това, което България и Турция показаха на ГКПП-Капитан Андреево“.

„Световната банка подготвя проект за 150 милиона долара, който ще помогне за засилване на регионалната интеграция в Западните Балкани. Въвеждането на най-нови технологии, както и подобряването на инфраструктурата на граничните пунктове, ще улесни пътуването и търговията в региона. Очакваните ползи от проекта са около 1 милиард долара годишно“, каза Георгиева.

Комисар Хан пък допълни, че това ще помогне на шестте държави от Западните Балкани да увеличат търговията помежду си, както се е увеличила търговията им с Евросъюза.

„Западните Балкани никога не са били в по-добра позиция. Бюджетите ни трябва да са така насочени, че да се поставят като приоритет страните от Западните Балкани“, каза на свой ред и Хашим Тачи.

борисов балкани2Сръбската премиерка пък допълни, че „Балканите могат да изглеждат и да работят по много по-различен начин, отколкото в миналото“. Тезата й доразви Еди Рама:

„Преди три години този процес на интеграция изглеждаше невъзможен, но днес сме обединени от европейската интеграция. Българското председателство се случва в много подходящ момент за Западните Балкани. Вие сте човекът, към когото гледаме с надежда през следващите шест месеца“, обърна се той към Борисов.

В този дух се изказа и Зоран Заев. По думите му българското председателство на ЕС щяло да спомогне за ускореното изграждане на коридори 8 и 10, свързващи Балканите помежду си и с ЕС.

„Трябва да направим съвместими нашите икономики и съвместно да кандидатстваме на другите пазари“, посочи македонският премиер.

борисов ана бърнабич„Терминът Западни Балкани не ми харесва, има едни Балкани. Всички сме едно. Трябва да помогним и за Албания, и за Косово, и за Черна гора, Сърбия е вече доста напред, и за Босна и Херцеговина. Зависи само от нас. Имаме рядък шанс да убедим колегите от Брюксел, че не носим проблеми, а носим просперитет. И Западните, и по-незападните, и Южните Балкани да сме подготвени“, обобщи в типичния си стил Борисов, като под проблем визираше балканската слава на мафиотски регион.

И продължи:

„Най-хубавата българска поговорка е „Помогни си сам, за да ти помогне и Господ“. ЕК ще ни разбере, ако ние сме достатъчно единни. Европа си има достатъчно проблем с „Брекзит“, да не им създаваме още. Да отидем готови, интегрирани, единни. Да си изградим и дигитална инфраструктура, да направим умни КПП-та, тол системи.“

пленарна сесия балканиМеждувременно бе потвърдено и намерението България и Сърбия да подпишат споразумение, каквото вече подписахме с Македония, за стимулиране на мобилните оператори да намалят драстично цените на роуминга при разговор между двете държави. Очаква се цените да паднат до нивата, на които в момента българските граждани говорят със страни от ЕС./http://clubz.bg/

No comments yet... Be the first to leave a reply!