telegraph.co.uk

telegraph.co.uk

Най-новият американски ескадрен миноносец клас „Зумвалт“ „Майкъл Монсър“ DDG-1001 започна ходови изпитания, съобщи Warpost.ru, като се позована на портала navyrecognition.com. По време на първия етап от ходовите изпитания ще бъде проверена работата на основните системи на кораба. - (видео)
Есминецът „Майкъл Монсур“ бе заложен през май 2013 г. и получи името на боец от специалните сили SEALS, загинал по време на войната в Ирак през 2006 г. Монсур се хвърлил върху граната и с цената на живота си спасил своите другари, за което е награден с Медала на честта – най-висшата военна награда на САЩ.
Есминецът „Майкъл Монсур“ е вторият от серията есминци клас „Зумвалт“ за флота на САЩ. Първият „Зумвалт“ DDG-1000 бе достроен в края на 2015 г. и през 2017 г. предаден на флота. Третият кораб – „Линдън Джонсън“ трябва да бъде достроен до края на 2018 г.
Програмата на създаването на ново поколение есминици започна в САЩ пред 90-те години и премина през редица перипетии. Появилите се като резултат от нея есминци клас „Зумвалт“ се смятат в САЩ за експериментални кораби, които първи ще получат най-модерните образци оръжия, по специално електромагнитни оръдия и лазерни установки. Благодарение на високото ниво на автоматизация екипажът на всеки кораб е само от 148 души. Стойността на един есминец от серията е над 4 млрд. долара. Въоръжението е представено от 20 универсални пускови установки за общо 80 управляеми ударни ракети, основно тип „Томахоук“. Уникална за съвременните бойни кораби е артилерията, представена от две скрити 155-мм оръдия, с боезапас от над 900 високоточни  снаряда.

Още  на  новият  клас  можете  да  видите  тук:   https://www.youtube.com/watch?v=VZ-QEx01aAk

Източник:/duma.bg/komandos.start.bg/

No comments yet... Be the first to leave a reply!