Peio-Iavorov-big-3   Тази година Яворов ще може да се чете на 13 езика, 11 славянски и 2 други – арменски и киркизки. Това обяви за БТА Тодор Иванов, уредник на Къща-музей „Яворов“ в Чирпан.
Стиховете на големия български лирик са дело на 25 преводача от 14 страни. Издател е Фондация Яворов“ и Славянската академия. В книгата „Аз не живея, аз горя“ са представени изследователски анализи на Катя Зографова и проф. Димитър Михайлов и есета на Тодор Иванов и Елка Няголова.
Премиерата на изданието е насрочена за 14 януари, когато ще се проведе националната научна конференция “ 140 години от рождението на Пейо Яворов“. В нея ще вземат участие 30 учени от ялата стана. Организатори на форума са Фондация „Яворов“, Община Чирпан, Къща-музей „Яворов“ и Катедра „Българска литература“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.
Тържествата по повод 140 години от рождението на Яворов се откриват по традиция на рождения му ден -13 януари със запалване на огъня на Яворовата поезия.       Пред паметника на поета ще бъде обявена и Националната литературна награда „Яворов“, която се връчва на 5 години. Името на победителя ще бъде определено от жури с председател проф. Пламен Дойнов./БТА/

No comments yet... Be the first to leave a reply!