Photo released by LCDR Joel Stewart, SPAO for Standing NATO Maritime Group One (SNMG1). Contact at: stewartjo@ddg72.navy.mil or 757-443-8659  Американският разрушител USS Carney (DDG-64) е първият кораб на американския флот, който влезе в Черно море през 2018 г., съобщават турските СМИ.
Същият кораб посети Украйна в рамките на учение „Сий бриз 2017″ през юли миналата година. Тогава на него се качи и президентът на Украйна Петро Порошенко.     Засега още не е напълно известна мисията на кораба в черноморски води. Най-вероятно корабът, който вчера премина през Босфора, ще посето пристанището на Одеса, а също и пристанища в България, Румъния и Грузия.
Бойният кораб от типа „Арли Бърк“ DDG-64, влизащ в състава на 24-та ескадра есминци (база Мейпорт), е въоръжен с автоматизирана система за управление на огъня Aegis и до 56 ракети тип Tomahawk. На борда на кораба е разположен и хеликоптер SH-60 Seahawk. Екипажът на DDG-64 е от 337 души. Място на базиране – испанското пристанище Рота./komandos.start.bg/

No comments yet... Be the first to leave a reply!