original-4  Американските въоръжени сили започнаха последния етап от тестването на системата JETS (Joint Effect Targeting System), съобщава Warspot, цитирайки портала businessinsider.com.
JETS е нова целеуказваща система за артилерията. Компактно устройство с размери на армейски бинокъл и тегло по-малко от 2,5 kg е в състояние да определи всички необходими целеви данни и да ги предаде на артилеристите в реално време. Заедно с триногата и допълнителните батерии комплектът тежи по-малко от 10 kg – това е няколко пъти по-малко от системата за целеуказване, използвана в момента от американската армия.
„Това е една напълно нова модерна технология, която е парадигма за промяна на това, как полевата артилерия може да се използва на бойното поле. JETS може да превърне гаубица или самоходно артилерийско оръдие в гигантски снайпер „, – каза подполковник Майкъл Франк, ръководител на Soldier Precision Targeting Devices.
Още през септември 2016 г. американската армия поръча JETS, а през изминалата година те преминаха поредица от тестове, включително на издръжливост (по време на десант). Всички изпитания преминаха успешно, а сега въоръжените сили на САЩ започнаха окончателния етап от тестове на системата. Ако и той премине успешно, тогава още в средата на тази година артилеристите от американската армия ще започнат да получават JETS на въоръжение./pan.bg,/

Автор : М. Генов

No comments yet... Be the first to leave a reply!