5c44f4ccdbf2fdd0baf576f4d9cf0cdf  Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) отхвърли жалбата на Хараламби Анчев, адвокат и бивш служебен министър на правосъдието срещу решението на Комисията на досиетата. С него през 2008 година той беше разкрит като агент на Държавна сигурност.

„Съдът приема, че осветяването има за цел подобряване на прозрачността на публичния живот и допринася за увеличаване на доверието в институциите на страната след падането на комунистическия режим“, пише в решението на съда, цитирано от пресслужбата на институцията.

Анчев е служебен министър на правосъдието в кабинета на Стефан Софиянски през 1997 година. Той е сътрудничел на шесто управление на Държавна сигурност в периода 1982 – 1990 година и се е борел с идеологическата диверсия под псевдонима Чавдар.

След оповестяването на решението на комисията, Анчев води няколко съдебни дела срещу решението в България и накрая се обръща към съда в Страсбург. Пред съда той се оплаква от това, че осветяването му не е било предхождано от анализ дали той наистина е помагал на тайните служби. Досието му е било прочистено

Съдът приема, че комисията е действала напълно законно, а процесът по проверка е съпроводен от много предпазващи процедури и се публикува в Държавен вестник. Затова и съдът отхвърля жалбата на Анчев и приема, че осветяването на агентите на бившите тайни служби е „необходимо в едно демократично общество“./dnevnik.bg/

No comments yet... Be the first to leave a reply!