Юрий Дмитриев. Снимка Мемориал


Юрий Дмитриев. Снимка Мемориал

Арестуваният руски историк Юрий Дмитриев ще бъде подложен на принудителни психиатрични тестове

Руският историк Юрий Дмитриев, който изследва мрежата от трудови лагери ГУЛАГ от времето на Съветския съюз, ще бъде подложен на принудителен психиатричен преглед. Това е пореден опит на властите в Русия да продължат да го държат в ареста.

Дмитриев бе задържан през декември 2016 г. по обвинение в детска порнография, след като направил девет голи снимки на осиновената си дъщеря Наталия, тогава на 11 години. Наказанието по това обвинение е до 15 години затвор. Историкът твърди, че умишлено е направил снимките, за да документира, че момичето е здраво, защото очаквал да го обвинят в малтретиране.

В края на 2017 г. обаче бе обявено заключението от експертизата, че съдържанието на снимките не е порнографско. Съдът в Карелия, северозападна Русия, отказа да удължи задържането на Дмитриев в ареста след 28 януари и той трябва да бъде освободен до края на месеца.

Дейността на Юрий Дмитриев и организацията „Мемориал“ не се харесва на властта в Москва. Изследванията им извадиха наяве голяма част от истината за лагерите на смъртта от времето на комунистическия режим.

Съдът обаче напомни за най -тъмните страници от управлението на Сталин и нареди Дмитриев да бъде изпратен в Москва за психиатрични тестове, както и да бъде извършена нова експертиза на снимките. Така има опасност Дмитриев да не бъде освободен.

Историкът е посветил последните 30 години на изследване на масовите гробове на жертвите на чистките на Сталин. През 1997 г. той и колегите му от правозащитната организация „Мемориал“ разкриха в гората Сандормог в Карелия останките на над 9 хиляди души, заровени в масови гробове.

По-късно местността бе превърната в мемориал с няколко паметника и малък параклис. Всяка година на 5 август се отбелязва паметта на жертвите.

В началото местните власти подкрепяли изследванията на Дмитриев и дори участвали на церемониите на 5 август. По-късно обаче властта започна отново да се гордее с миналото на Съветския съюз и хора като Юрий Дмитриев станаха нежелани.

Миналата година Владимир Путин каза, че „прекалената демонизация на Сталин е един от начините да се атакува Русия“. Държавните телевизии започнаха отново да славят съветското минало, а свидетелствата за зверствата на режима повече не се споменават.

В края на декември директорът на Федералната служба за сигурност (наследник на КГБ – б.р.) Александър Бортников каза в интервю, че „архивите показват, че в значителна част от процесите (при чистките на Сталин – б.р.) е имало основателни причини“.

Успоредно с това проправителствени медии започват да тиражират твърдения, че в Сандормог финландската армия била избила съветски войници и така да отричат зверствата на Сталин.

В тази атмосфера Юрий Дмитриев продължил своите изследвания. Въпреки подкрепата от неговата осиновена дъщеря и редица писатели, актьори и музиканти, съдът не прекратява случая.

„Има някой отгоре, който иска да се стигне до желания резултат“, коментира адвокатът на Дмитриев Виктор Ануфриев. Сега той и клиентът му очакват принудителните психиатрични тестове в Москва./clubz.bg/

No comments yet... Be the first to leave a reply!