Франк Ла Ру

Франк Ла Ру

Франк Ла Ру отговаря за свободата на словото в световен мащаб

  Daily Мail освети името на висш чиновник от ЮНЕСКО, обвинен в сексуален тормоз и насилие. Става дума за зам. председателя на световната културна организация Франк Ла Ру.

Той е шеф на Организацията на обединените нации, който пътува по света и защитава свободата на печата. Но Франк Ла Ру няма особено желание да разпространява информация за себе си – особено относно твърденията, че е сексуален насилник. Високопоставеният дипломат е въвлечен в официално разследване на твърдения, че той е извършвал сексуален тормоз над  жена. Но когато от Daily Mail го потърсили за коментар, той отговоря: „ Не искам да кажа нищо, много ви благодаря“, и затвори телефона.

Ла Ру е 65-годишен, той е помощник-генерален директор на ЮНЕСКО, културно представителство на ООН, базирано в Париж. Неговата обществена дейност  е свързана с  насърчаване свободата на словото в световен мащаб и организирането на събития, свързани със Световния ден на свободата на медиите. В речите си по целия свят той категорично защитава свободата на словото като „фундаментално“ за демокрацията. Но нито той, нито ЮНЕСКО изглеждаха много доволни от това, че именно медиите са се захванали с твърденията за сексуално насилие, упражнявано от него. Към семейният г-н Ла Ру има отправени обвинения за  предполагаем сексуален тормоз срещу жена, който е продължил няколко  месеца през 2016 и 2017 г. Твърди се също, че той спрял с посегателствата, след като бил заплашен, че за неприличните му действия ще бъде информирана съпругата му, но по-късно възобновил нежелателните си действия. През ноември миналата година тормозената жена съобщила за инцидент на шефовете в ЮНЕСКО, в резултат на което е започнало разследване. Тя също е претърпяла емоционален срив и е била лекувана от лекар, според информирани източници. В дипломатическите среди това се нарича „MeToo“ инцидент – препратка към вълната от обвинения в сексуален тормоз, последвани от скандала с Харви Уейнстейн. Разбираемо е, че г-н Ла Ру има право на дипломатически имунитет, въпреки че няма причини той задължително да го използва.

Г-н Ла Ру е разследван от службите за надзор на ЮНЕСКО. Докладът ще бъде предаден на генералния директор на организацията Одре Азуле, която ще реши неговата съдба. Ла Ру заяви пред Daily Mail, че вярва в „безпристрастното, независимо разследване“.

Преди да се присъедини към ЮНЕСКО, през 2016 г., ръководено през този период от Ирина Бокова, роденият в Гватемала  Ла Ру е бил специален докладчик на ООН за насърчаване на свободата на словото. Говорител на ЮНЕСКО заяви: „Тъй като върви текущо разследване, на този етап не може да се направи никакъв коментар, освен да се подчертае, че тормозът във всичките му форми представлява атака срещу човешкото достойнство. ЮНЕСКО, като структура от системата на ООН, води политика на нулева толерантност и има специфични процедури в това отношение. Те са добре установени и се прилагат за всеки случай след жалба или сезиране. „/faktor.bg/

No comments yet... Be the first to leave a reply!