pargСумата  ще дойдат от делото срещу община Радомир, водено в момента от Красимир Михайлов- Паргов, както е известен още бизнесменът.  Искът е подаден от него заради разтрогването на договора му за сметосъбиране от кмета на Радомир Пламен Акексиев. Както вече „Телеграф” писа, Краси Свинаря, както го наричат приятелите му заради бизнеса му с прасета, се е ангажирал да помага на сдружението на бившия президент Георги Първанов.

Мина убиец

Името на Паргов нашумя печално в публичното пространство през юли миналата година, след като при срутване в мина „Ораново” загинаха общо четирима работници, а при спасителната операция почина и още един човек. Тогава Свинаря се скри и се наложи министърът на енергетиката Драгомир Стойнев да го издирва под дърво и камък, за да разговаря за проблемите в мината.

След близо седмица издирване Михайлов най-накрая цъфна в полицията в Благоевград, само за да заяви нагло, че подарява на Стойнев обекта. Оказа се, че това е третият поред инцидент в мината, като при предните загиват по още двама души. В същото време обаче Михайлов се измъква сух при всеки от тях – заради протекциите, с които се ползва и най-вече заради дружбата си с доскорошния президент Георги Първанов.

Пак благодарение на „тънката червена линия”, през 2009 г. бизнесменът подписва и договор с община Радомир за сметосъбирането в региона, с който настоящата местна управа се оказва на истинска „динена кора”. Според клауза в контракта, годишно трябвало да му се превеждат по 1,72 млн. лева – близо тройно по-скъпо от думата, плащана дотогава. Тя възлизала на 600 000 лева годишно. Друго от условията в документа пък предвижда, ако контрактът бъде развален едностранно, независимо по чия вина и от коя от страните, общината да изплати компенсация на бизнесмена в размер на 6 млн. лева. Зелената светлина за загробващия договор е дадена от тогавашния кмет на Радомир – Красимир Борисов и председател на месната структура на БСП.

Когато през 2011 г. идва новият градоначалник Пламен Алексиев отказва да плаща скандалната сума, се озовава в абсурдна ситуация, защото Паргов разтрогва договора и си иска обезщетението. След като кметът отказва да му го даде, дава общината на съд. В края на миналата година на първа инстанция магистратите са се произнесли изцяло в полза на собственика на мината, а общински служители твърдят, че имат данни, че „Паргов добре си е опекъл питката и на втора инстанция”.

Очаква се решението да излезе след месец. И докато от администрацията се чудят как да се справят със ситуацията, бившият кмет на Радомир – Красимир Борисов, продължава да прокарва с пълна сила интересите на Краси Свинаря, този път в качеството си на председател на общинския съвет.

Недосегаем

Истината е, че Краси Свинаря се е чувствал недосегаем в продължение на две десетилетия именно заради близостта си с бившия соцлидер и десет години държавен глава Първанов, както и заради връзките си с хора от обкръжението му, а също и с висши прокурори и полицаи. Познанството на бизнесмена с Гоце датира още от 1995 г., когато двамата за първи път се срещат на маса в пернишкото с. Велиново. Те са от един край и макар дотогава да не са се засичали, още на първата си среща си стискат ръцете за бъдещи бизнесначинания.

Според присъствали на сгледата в края й Михайлов и Гоце се разбират, че бизнесменът ще даде на Първанов 20 000 немски марки, срещу които той се ангажира да му дава рамо в различни начинания. Още на следващия ден при Първанов пристига куриер на Краси Свинаря, носещ плик, но само с половината сума – 10 000 марки. На въпроса защо така, Гоце получил отговор: „Като свършиш работа, ще получиш и другите”. Каква точно е работата от обкръжението на Първанов продължават да крият, но пък в края на 1995 г. клон на БНБ само за една нощ се превръща в Добруджанска търговска банка с решение на тогавашния кабинет – правителството „Виденов”.

Според публикации Михайлов става собственик на 89% акции чрез 11 свои фирми, като парите, нужни за целта, са преведени на Михайлов от банка “Моллов”. След две години банката обявява фалит и Свинаря се скрива за известно време в Македония. Малко преди това, предусещайки пълния крах, прехвърля осемте притежавани от финансовата институция зърнохранилища в дружеството си “Добрич мел”. Едно от първите по-големи общи бизнесначинания на Михайлов и Първанов пък е по време на Косовската криза и бомбардировките на НАТО над Югославия през 1999 г.

Двамата се заемат да вкарват захар в западната ни съседка, като стоката пристига с кораби до родните брегове и оттам се прекарва към Сърбия. Печалбата само от 1 кораб била 2-3 милиона щ. д, като уговорката е всичко да се дели на три. Една част отива при сръбските партньори на Гоце и Краси Свинаря, другата при бизнесмена, а третата – при БСП, чийто лидер в този момент вече е Първанов (още за позицията на Гоце спрямо Косовската криза и бомбардировките на НАТО виж в карето). Макар антимафиоти да са знаели за сделките, активно разследване не е проведено. Вероятно, защото освен на приятелските си отношения с Първанов, минният бос разчитал и на покровителство от страна на държавното обвинение.

Концесия

Пак благодарение на партньорството си с Гоце Михайлов придобива и концесията за добив на въглища от „Ораново” на 7 февруари 2005 година. В минно-енергийния сектор Паргов преплита интересите си и с друг скандален бизнесмен – Христо Ковачки. Жителите на малките села край Благоевград и Симитли, където е мината, са категорични, че работниците в „Ораново” са били принуждавани да гласуват за партията на Ковачки ЛИДЕР. Управителят на мината Валери Манов пък е общински съветник от същата партия и регионален лидер за Благоевградско, а самият Михайлов е съакционер в „Консорциум Енергия МК” с минните компании, контролирани от Ковачки. Консорциумът е собственик на ТЕЦ – Бобов дол. Ковачки и Михайлов са свързани дори през футбола – чрез ФК „Миньор” Перник. Свинаря е бил бос на клуба, както впрочем и зетят на Ковачки- Никифор Вангелов.

Като собственик на футболния клуб „Миньор” Свинаря редовно лично пребивал футболистите. На някои от футболните срещи на клуба Паргов и Ковачки канели лично Георги Първанов, като най-запомняща се оказва тази от декември 2007 г., когато на стадиона излизат отборите на „Левски” и „Миньор”. Публиката тогава с цяло гърло скандира „Гоце” по адрес на Първанов.
Само веднъж е викан в полицията

Красимир Михайлов – Прангов
Пернишките полицаи само веднъж са успели да привикат на разпит Красимир Михайлов. Когато трябвало да го преслушат за едно или друго, никой не отварял вратите на имението му край яз. „Пчелина”, за да вземе призовката.

Преди няколко години бандити опитали да запалят кафене в пернишкия кв. „Изток”, което се държало от бащата на Мис България 2009 Антония Петрова – Иван Петров. Той управлявал печатницата в миньорския град, която била собственост на Паргов. Двамата обаче имали неуредени отношения и Петров посочил именно Михайлов като вероятен поръчител. След няколко опита да го разпитат ченгетата ударили на камък. Накрая един от полицейските шефове го предупредил, че ще му сложат белезници в мига, в който си подаде носа навън, и Свинаря кандисал да отиде на разпит.

Държал общ офис с финансовия министър на Тато
По времето на Тодор Живков Свинаря и финансовият министър на Тато – Белчо Белчев, държали един и същи офис на 11-ия и 12-ия етаж на парк-хотел „Москва” в София. Паралелно с това Михайлов ползвал една и съща секретарка с първия президент на страната след падането на Тато – Петър Младенов. Оказва се, че въпросната секретарка е съдействала на Михайлов с контакти винаги когато е имал нужда.

В мината на Прангов „Ораново” често се случват трагични инциденти
Оказва се,че Краси Свинаря взема милиони и от еврофондове. Той е най-големият земевладелец в региона заради което получава въпросните субсидии. Твърди, че притежава над 10 хил. декара земя плюс сгради, взети преди години на безценица. „Задължително взема нива, която е разположена на кръстопът. Има схема, според която на нея слага постове за наблюдение и така контролира региона. Знае се кой къде се движи”, признаха работници на Красимир Михайлов.

В началото на ноември 2005 г. той е нападнат от засада край радомирското с. Прибой. Нападението не изненадва никого именно заради натрупаните дългове. Бизнесменът пътувал към Радомир с джип „Гранд Чероки“, когато неизвестни стреляли по колата с калашник. Михайлов оцелява заради дебалансираните куршуми, които се отклоняват от вратата на автомобила. Част от тях обаче попадат в лявото му бедро и се налага да бъде опериран. Оттогава минният бос се движи с два идентични джипа така, че да не се знае в коя кола точно седи. Денонощно навсякъде го придружават по 4-5 гардове.

Бившият главен прокурор Иван Татарчев също се познавал с Михайлов
Проверка на „Телеграф” показва, че всички жалби срещу скандалния бизнесмен в полицията и прокуратурата приключват с пълен крах. Преди година завалели жалби от жители на с. Прибой, че мръсотията от животните, които отглеждал Красимир Михайлов, отивали директно в реката. Проблемът бил прехвърлен за решаване към общината, която не могла да излезе на глава с Паргов. Той поставил условие, че ще спре да мърси само ако му платят шестте милиона. Табели с надпис:”Частна собственост!!! Влизането е разрешено само за собственици. Обектът се охранява денонощно!!!”, стряскат всеки, решил да стигне до красивата местност на яз. „Пчелина”, където живее Михайлов. Отделно от това 5- километров път е заграден като частна собственост и дори пиле не може да припари до него.

Пернишкият милионер е разследван от МВР и НАП за множество данъчни и финансови престъпления през последните няколко години, но излиза чист и от тях. „Пуска полицаи да ловят безплатно риба при него. Те пък му се отблагодаряват, като не го закачат за нищо. За празника на МВР в Перник се организират спортни състезания. Паргов купува по 10 топки и си решава проблемите като спонсор”, признават местни ченгета, като допълват, че всички в района се страхуват от него и предпочитат да не го закачат, защото държи бригада за физическа саморазправа.

„Като държеше чистотата в Радомир, на 10 работници се падаха по трима биячи. Лично пребиваше спортистите, когато държеше футболния клуб „Миньор”, посочиха още полицаите. Михайлов е имал контакти дори с бившия главен прокурор на страната Иван Татарчев, и най-вече с дясната му ръка – Михаил Дойчев. Двамата го вадели от всякакви заплетени случаи и разследвания. Татарчев и Дойчев не позволявали нещата да стигнат до съдебната зала и всяка проверка по сигнал или жалба автоматично се прекратявала, твърдят ченгета.

Източник: вестник Телеграф

No comments yet... Be the first to leave a reply!