france-timermanss  Ратификацията на Истанбулската конвенция е основен приоритет за левите в Европа.

Първият вицепрезидент на Европейската комисия Франс Тимерманс, излъчен от Партията на труда в Нидерландия, заяви, че партиите от европейската левица трябва да подкрепят Истанбулската конвенция. Това беше индиректен удар към БСП, която той попиля без да я споменава.  Ето думите му:
„Ратификацията на Истанбулската конвенция е основен приоритет за левите в Европа. Европа е единствената противоотрова срещу шовинизма, а с шовинизма и национализма идват расизмът, сексизмът, ксенофобията и хомофобията, изтъкнал Тимерманс, цитиран в туитър профила на парламентарната група на социалистите и демократите в ЕП и „Епицентър“, предаде dir.bg. Той заел твърда позиция по този въпрос на заседанието на групата на Социалистите и демократите в Европейския парламент
Пред съпартийците си в Европарламента Тимерманс подчертал, че комформисткото поведение няма да донесе повече гласове на левицата. Хората ще се върнат при нас, ако им дадем гаранции за тяхното бъдеще, изтъкнал той.
Изявата му се разглежда там като реакция на решението на Националния съвет на БСП, смятано за отстъпление от резолюцията на Съвета на ПЕС в Лисабон, която тогава бе подкрепена единодушно.
„Първата политическа битка, която трябва да проведем като политическо семейство е за правата на жените“, заявил Тимерманс, чиито ресор в ЕК е „Човешки права“.

„Популистите и националистите по принцип са много различни, но всъщност има доста неща, които ги сближават. Фиксирани са в миналото, обърнали са гръб на бъдещето. Според тях, ако се върнем 150 години назад, ще бъде чудесно.
Те търсят изкупителна жертва, като мюсюлманите, исляма, бежанците. И след като веднъж бъдат нарочени, тези групи стават виновни не затова, което правят, а просто защото съществуват! Списъкът може да бъде много дълъг“, изтъкнал пред червената група в ЕП комисарят.
И обяснил: „Затова първата битка трябва да бъде за правата на жените!“ „В този контекст ратификацията на Истанбулската конвенция е основен приоритет за нашето политическо семейство.
Ако има неразбиране по този въпрос, то трябва да бъде отстранено. Да се борим за върховенството на закона означава да се борим за правата на уязвимите групи, като започнем с жените“, бил категоричен Тимерманс./faktor.bg/

No comments yet... Be the first to leave a reply!