Dzhema-Grozdanova-620x349  Европейската комисия обмисля след 2020 г. да обвърже финансирането по еврофондовете със спазването на върховенството на закона. Тази идея лансира в началото на януари комисарят по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер. Миналата седмица, когато в София се проведе неформалния съвет „Правосъдие и вътрешни работи“, Вера Йоурова, която е еврокомисар именно с този ресор обяви, че това не е вид наказателна мярка. Според председателя на външната комисия в българския парламент Джема Грозданова страната ни не би имала проблем с въвеждането на подобна обвързаност.

    Джема Грозданова – председател на Комисията по външни въпроси в НС:

„Не е за пръв път такъв тип положение да се появява, проблем за България не смятам, че има проблем, ние би трябвало да изпълним всички 17 препоръки, по които последният доклад по механизма за сътрудничество и проверка даде своето становище докъде сме стигнали. Така че следващата година ще има съответните резултати, въобще не е поставян въпроса в тази връзка с България, така че няма какво друго да ви кажа“.

Грозданова подчерта, че е много важно как ще работи на практика антикорупционният закон.

Джема Грозданова – председател на Комисията по външни въпроси в НС:

„България има своя шанс да си свърши работата и да видим дали този закон срещу корупцията ще бъде прилаган добре и ще заработи“.

Конкретната причина да се заговори за подобно обвързване между евросредства и върховенството на закона стана Полша. Страната прие серия от спорни реформи в съдебната система, заради което Европейската комисия стартира безпрецедентна наказателна процедура. Тя може да доведе и до лишаването на Полша от право на глас в Съвета на Европейския съюз.

No comments yet... Be the first to leave a reply!