Сн. Бисер  Боянов

Сн. Бисер Боянов

В  последния ден на януари ще се състои уникално космическо явление, което не се е случвало от 152 години. Днес едновременно ще има пълно лунно затъмнение, Супер Луна и т.нар. Синя Луна. Учените от НАСА кръстиха явлението Синя кървава Супер Луна.

Затъмнението ще започне, когато Тихоокеанският регион бъде обърнат към Луната. С най-добра видимост ще бъдат страните от Централна и Източна Азия,    Индонезия, Нова Зеландия и голяма част от Австралия. Цялото явление отначало докрай обаче ще може да се наблюдава в Аляска, Хавай и Северозападна Канада.

В най-тъмните части от картата на Земята явлението ще може да се наблюдава най-добре

В най-тъмните части от картата на Земята явлението ще може да се наблюдава най-добре

 Второто пълнолуние за месеца се нарича Синя Луна. Първото беше на 1 януари, когато имаше и Супер Луна. Повечето години имат 12 пълнолуния, появяващи се по веднъж на всеки месец, но в някои години се появяват по две пълнолуния в един месец. Именно тогава явлението се нарича Синя Луна, като няма нищо общо с цвета на естествения спътник на Земята.

Освен това Луната отново ще е в най-близката си точка до планетата и ще е на по-малко от 364 хил. километра. Ще изглежда и 14% по-ярка и 30% по-голяма, като явлението се казва Супер Луна./dnevnik.bg//

No comments yet... Be the first to leave a reply!