tl1_2  Добро утро. Радвам се да се присъединя към вас тази сутрин за втория форум на Фондация „Америка за България“ и е чудесно да видя такъв фантастичен интерес към него. Не спирам да се вдъхновявам и впечатлявам от всичко, което постигате тук в България, като работите заедно и за мен е чест да съм с вас днес.

Ние всички сме днес тук, защото разбираме колко важна роля има гражданското общество в демокрацията. Както жизненият частен сектор е от основно значение за икономическия просперитет на всяка страна, така силното гражданско общество е от съществено значение за функциониращата демокрация. Фондация „Америка за България“ продължава да играе ключова роля тук в България, в подкрепа на българските неправителствени организации, образователни институции, свободните и независими медии и множество други представители на гражданското общество, и им помага да се развиват и процъфтяват.

Днес сме тук, за да говорим за устойчивост. Вашите усилия изискват всеотдайност, експертиза и много упорита работа. Повечето от вас са фокусирани върху дългосрочни цели; не очаквате да намерите решенията за една нощ. Междувременно трябва да се приспособявате към вътрешни и международни процеси, към нови предизвикателства и променящи се приоритети. Всичко това изисква дългосрочна перспектива, включително в областта на финансовите ресурси и експертизата. Ето защо финансовата устойчивост е ключова.

Бих искал да поздравя Фондация „Америка за България“ за организирането на този навременен форум за търсене и предлагане на решения за дългосрочната устойчивост на българския неправителствен сектор. Особено се радвам да видя представители на българското правителство, американския и мултинационалния бизнес, международните организации и медиите. Вие всички работите заедно, защото вярвате в България и в нейния потенциал и искрено ви поздравявам за вашите усилия и успехи.

Много от вас са видели последната медийна кампания на Американското посолство „Силата е в теб“, която показва на българите от всички сфери на живота, които успяват и допринасят за развитието на България благодарение на упоритата си работа, посветеност и постоянство. Целта на кампанията е да покаже на българите какво са постигнали и да ги вдъхновява да продължат да допринасят за бъдещето на България. Чувствам се също толкова вдъхновен в тази зала днес. Виждам сила и отдаденост, желание да подобрите общностите си и да гарантирате, че България ще продължи да се развива като успешна и просперираща европейска страна.

Благодаря ви за всичко, което правите. Желая ви ползотворен и приятен ден. Желая ви да продължите да работите със сила и оптимизъм през новата година.

А сега, за мен е удоволствие да поканя на сцената президента и главен изпълнителен директор на Фондация „Америка за България“, госпожа Нанси Шилър.

Вижте видеото ТУК.

No comments yet... Be the first to leave a reply!