Сн. AFP

Сн. AFP

САЩ в стремежа си да не отстъпи на Китай и Русия ще похарчат $120 млн за хиперзвукови ракети, които могат да нанесат удар по всяка цел на всяко място, пише Тим Колинз в британския таблоид Daily Mail.
Хиперзвуковите ракети със скорост над 5М вече провокират нова надпревара във въоръжаването между САЩ, Русия и Китай, отбелязва изданието. Техните оръжия ще могат да преодоляват обикновените системи за ПРО и ще нанасят удари по всяка цел, където и да се намира. Те могат да променят направлението на полета си и не следват предсказуема траектория.
Пентагонът е заделил $120 млн за развитие на технологии за прехват на ракети от ново поколение, твърди изданието.     Предполагаемият бюджет на Агенцията за ПРО на САЩ за 2019 г. е $9,9 млрд в сравнение със скромните $75 млн през сегашната 2018 г.
Една от причините, заради която Китай толкова агресивно развива своята програма за хиперзвукови ракети, е фактът, че Пекин не е подписвал никакви споразумения по ограничаване на ракетните въоръжения, както направиха САЩ и Русия.
Изданието съобщава също, че през миналата година Китай е изпитал нов тип хиперзвукова балистична ракета DF-17 с хиперзвуков летателен апарат, способен да развива скорост над 12 хил км/час.
Русия също разработва хиперзвуковите ракети „Циркон”, отбелязва британският таблоид. Те могат да развиват скорост до 7400 км/час. Тази година се очаква да влязат в серийно производство. Те ще бъдат по-бързи от всякакви системи за ПРО, включително и от тези, които ще се появят през следващите 20 г.
Пентагонът в строга тайна разработва аналогични технологии, пише Daily Mail. През 2012 г. е изпитана крилатата ракета X-51A Waverider, развиваща 6000 км/час./.blitz.bg/

No comments yet... Be the first to leave a reply!