Сн. Бисер  Боянов

Сн. Бисер Боянов

 

92% от хората на планетата живеят в градове, в които въздухът съдържа повече вредни вещества, отколкото човешкият организъм е пригоден да понесе.

Само за 2016 г. смъртните случаи при заболявания, причинени от нечист въздух, са повече от шест милиона, като е известно, че въздухът в градовете афектира почти всички основни системи на тялото.

Дихателни пътища

Ефектите на градския въздух определено не се ограничават до увреждане 11на дробовете и алвеолите. При всяко вдишване вредните частици причиняват микроскопични, но съвсем реални раздразнения по целия дихателен тракт, които малко по малко намаляват имунитета на цялата система.

Така мръсният въздух може да доведе до чести възпаления на носната кухина, трахеята и бронхите, които да се превърнат и в хронични. Хората, живеещи в градовете, са подложени на до пет пъти по-висок риск от астма и затруднено дишане, причинено от белодробен и бронхиален секрет.

 

 

 

coreКръвоносна система

След дихателните пътища, кръвоносната система е най-засегната от замърсен въздух част на тялото. Тъй като дишането в града е по-трудно, сърцето и кръвоносните съдове са поставени под по-голямо напрежение, което често може да доведе до хипертония и инфаркт.

Мръсният въздух има и доказан ефект върху кръвното налягане и здравето на кръвоносните съдове, който е по-силно изразен при по-възрастните хора.

Децата са най-уязвими

23517541_1637754456295421_756639344189240978_n Въздухът в градска среда „докосва“ детето още в ембрионален стадии и има връзка с преждевременните раждания, сочат проучвания. Нечистият въздух има доказан ефект върху мозъчното развитие на ембриона и може да доведе до увреждания на дихателните пътища, още преди детето да е поело първия си самостоятелен дъх.

В 25-годишно изследване в Германия, учените са установили, че децата, родени в неградска среда, се развиват с до 20% по-бързо, имат повече енергия и се разболяват много по-малко от връстниците си в града./lifestyle.bg/

No comments yet... Be the first to leave a reply!