IMG_1088  Пътуваща изложба за жертвите на концлагера „Белене“ гостува в Областна администрация Перник по покана на Областния управител.

Изложбата “Свидетели: Памет за концлагера „Белене” е посветена на жертвите на най-големия лагер на смъртта по време на тоталитарното комунистическо управление в България и беше представена днес в Галерия „Атриум“ на Областна администрация Перник. Тя е инициатива на журналистът Христо Христов и три граждански организации: фондация „Истина и памет“, фондация „Остров Белене“ и Културен център „Евгений Босилков – Белене“.

„Давам пространство на тази експозиция, за да можем да видим всички страни на нашето минало. А за да бъде прочетено най-правилно настоящето, трябва да знаем какво е било и какво се случило в миналото ни. За мен това е поредно събитие свързано с темата за жертвите на комунизма, IMG_1087лагерите, репресиите върху човешката личност, поругаването на свободата и отнемането на възможността човек да бъде идентичен и в синхрон със себе си. Травмата от преживяното може да бъде преодоляна само ако влезем докрай в нея и я преживеем осъзнато сега“. С тези думи се обърна към присъстващите Областният управител и домакин на събитието Ирена Соколова.

„Целта на общата ни изложба е да бъдат извадени на показ лицата и имената на жертвите преминали през най-големия концлагер на комунистическа България. В годините на прехода жертвите бяха забравени и нашата цел е да популяризираме преживяното от тях“, каза при откриването на експозицията Христо Христов от фондация „Истина и памет“.

На представянето на изложбата присъства и последната жива лагеристка от времето на комунизма, родена в пернишкото село Лесковец, Цветана Джерманова. Същата оцелява в женския IMG_1091лагер „Босна” (Тутраканско) и след това е преместена в женската част на „Белене”. Спомените й от българския Гулаг, бяха показани в документалния филм от поредицата на БНТ „Отворени досиета”.

Перник е третата спирка на пътуващата експозиция след София и Враца. Тя ще остане до 2 март в Областната администрация.

No comments yet... Be the first to leave a reply!