Prokuratura   Сметоизвозването в Перник се контролира неофициално от бизнесмени с широкоспектърна дейност, съобщи на брифинг в града ръководителят на Специализирана прокуратура Иван Гешев. По думите му управители на фирмите за сметосъбиране, сметоизвозване и снегопочистване са различни подставени лица. Чрез тези фирми през годините целенасочено, постоянно, методично е източвана община Перник, подчерта Гешев.
Досъдебно производство, по което се води разследване, е образувано през месец декември след сигнал от Агенцията за държавна финансова инвспекция /АДФИ/. Първоначално данните са били за сключени неизгодни сделки, АДФИ е проверила период от 1 януари 2012г. до 31 декември 2016 г., свързан с дейността на различни длъжностни лица от община Перник. Най-сериозните констатации в доклада на АДФИ касаят дейността на бивш временно изпълняващ длъжността кмет и бивш кмет на Перник.
Временно изпълняващ длъжността кмет със заповед е възложил сметопочистването на една фирма, при положение, че има действащ договор с друга фирма. За действието си се позовава на бедствие в Перник, посочи Гешев. По думите му бедствието е неработеща фирма в продължение на три дни. Ситуацията е създадена съзнателно, според разследващите, за да може управниците да стъпят на нея и да наредят сметоизвозването да се извърши от друга фирма. И двете фирми обаче, са под контрола на едно и също лице, поясни Гешев. В резултат за една и съща работа е платено веднъж на фирмата, която има договор и още един път на друга фирма, със същия контрол, като цената по второто плащане е 4 пъти по-голяма от стойността на първия договор. Т.е. за една и съща работа е платено 4-5 пъти, без тя реално да е извършена, без да има протоколи, без да се уточнят районите, подчерта шефът на Специализираната прокуратура. Той цитира данни, според които е извършено едно плащане към втората фирма в размер на 1,2 млн.лв. – 1,3 млн. лв., която е ЗМБГ. Първата фирма, с която има договор от 2005 г. е „Стройинженеринг“, впоследствие преименувана в „Лиел констракшън“.
Проверяваме хора, за които е публична тайна, че стоят зад сметопочистването, сметоизвозването, снегопочистването в Перник, съобщи още Гешев. Задържани за 24 часа са различни лица. Очертава се до края на деня поне на две лица да бъдат повдигнати първоначални обвинения. Това не е окончателният кръг, разследваме кой реално седи зад тези фирми, кой е получил парите, къде са отишли, след като са ги получили, поясни Гешев. По думите му се проверява период до началото на 2017 г., а повдигнатите обвинения ще бъдат най-вероятно за 2014-2015 г. Иван Гешев уточни, че акцията в Перник е естествено продължение на предприетата политика на Специализираната прокуратура в съответствие с новите й правомощия по НПК за борба с корупционните престъпления. Разследването се извършава с помощта на новата Комисия за противодействие на корупцията и МВР. „От ноември имаме тази компетентност. Промяната цели да се прекъснат местните обвързаности между магистрати, полицаи, кметове и др., които не водеха до резултат, създаваха усещане за безнаказаност“, коментира още Гешев. /БТА/

No comments yet... Be the first to leave a reply!