Цветан  Цветанов        Сн. Бисер  Боянов

Цветан Цветанов
Сн. Бисер Боянов

Ще изчакаме с любопитство резултата от действията на г-жа Нинова

Сделката с ЧЕЗ няма да бъде финализирана, преди да се изясни произходът на парите. Ако се окаже, че има пране на пари или други притеснителни констатации, няма да има сделка. Това заяви в интервю за „24 часа“ председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Запитан дали това смята като политическа атака и как го оценява товя, политикът изкъква, че ЧЕЗ не е държавно дружество и държавата не участва в тази сделка.

Държавните регулаторни и контролни органи са длъжни да направят проверки по закон за спазването на съответните процедури. В този случай поради особената важност и обществена чувствителност ще се намесят и органите, отговарящи за националната сигурност, тъй като искаме да отпаднат абсолютно всички притеснения у хората. Нашите опоненти, за съжаление, свикнаха напоследък да правят политиките си единствено произвеждайки скандали, за да привлекат вниманието на хората, като повтарят до безкрайност сензационни твърдения, които невинаги имат общо с истината.
Именно затова е морално и справедливо точно сега да си зададем въпроса кой, кога и защо приватизира тези дружества и дали случайно в този процес не са участвали някои от онези, които днес апелират за спасение на националния интерес. Защото не ние, а те преди години са имали възможност да се противопоставят на приватизацията или да предложат по-добро решение за управлението им. А сега същите хора лицемерно твърдят пред медиите: “Акциите на ЧЕЗ трябваше да бъдат изкупени от държавата”. Ами защо ги приватизирахте тогава? Ние няма да правим национализация, защото това противоречи на политическите ни принципи…Някак си ми е трудно да повярвам, че това е искрена и безкористна загриженост за националния интерес, а не правене на политика в познатия стил на измислени сензации.

Запитан как ще коментира факта, че президентът Радев се ангажира, Цветанов обясни, че това е похвално.

И държавният глава, и изпълнителната власт, и парламентът са в правото си да наблюдават този процес. Нормално е да се стремим да защитим националния интерес, това е наше задължение. Нека изчакаме резултатите от проверките, а дотогава не смятам, че трябва да превръщаме една търговска сделка в политическа тема. Доколкото е имало политическа тема, тя е от времето, когато дружеството е раздържавено.

Що се отнася до инициативата на Нинова инициира контакт с чешкото правителство, за да се засили и оттам контролът върху сделката, той смята, че тя е в правото си чрез подобни действия да се стреми да спечели политически дивиденти сред своя електорат.

„За нас най-важното сега е държавните институции да свършат своята работа, защото въпросните регулаторни органи са равноотдалечени от политиците. Те изпълняват функциите си по закон, а законите ни са синхронизирани с европейското законодателство.

От тази гледна точка аз имам доверие за начина, подхода и обхвата на проверките. Не оспорвам и правото на чешката страна да приема подобни призиви от български политици. Ще изчакаме с любопитство резултата от действията на г-жа Нинова.“

Цветан Цветанов споделя мнението, че въпреки периодичното припламващото напрежение с коалиционните партньори е нещо нормално. Когато коалицията е реална и функционираща, в нея винаги има напрежение.

Ние сме се събрали от 4 различни партии и всяка от тях е дала предизборни обещания, които държи да изпълни. Трябва да умеем да различаваме естествените вътрешни различия и работни конфликти от умишлените провокации, които идват от определени сили и недобронамерени политически опоненти. Цели се нагнетяване на напрежение – с несъстоятелни политически декларации и изказвания и провокативни оценки. Опитват се да ни изнервят чрез постоянно противопоставяне. Но нас ни свързва нещо по-голямо – волята да спазим коалиционното споразумение за управление. И когато го подписвахме, и сега отлично знаем, че между нас има различия, но сме се обединили, защото сме поставили България над всичко и се стремим да имаме реален 4-годишен управленски мандат, в който да се похвалим с икономически растеж. Растеж, който е факт от 2017 г.

No comments yet... Be the first to leave a reply!