2018-02-27-050733   Японското космическо агентство на 26 февруари успешно изстреля ракетата-носител (РН) Н2А с нов правителствен разузнавателен спътник – Optical 6. Изстрелването е транслирано в пряк ефир на сайта на JAXA. - (видео)
По данни от компанията разработчик на спътника – Mitsubishi Electric Corporation, 20 мин след старта  КА благополучно е бил изведен на запланирана орбита.
Ракетата е стартирала от космодрума Танегасима. Никакви проблеми по време на старта не са възникнали. Първоначално ракетата трябваше да стартира на 24 февруари, но поради лоши метеоусловия стартът бе отлаган два пъти.
По информация от разработчика, Optical 6 е трето поколение японски разузнавателен спътник. Министерството на отбраната на Япония ще управлява спътника и ще получава данните от него. Няма подробности за характеристиките му, но в частност се предполага, че спътникът ще се занимава със събирането на разузнавателни данни свързани с дейностите в КНДР. Планира се КА да бъде използван и за ликвидация на последствията на възможни стихийни бедствия или аварии.

No comments yet... Be the first to leave a reply!