Сн. bg.wikipedia.org

Сн. bg.wikipedia.org

Недоволни перничани изпълниха площада пред Минната дирекция в центъра на града. Организирани чрез социалната мрежа Фейсбук, хората се обявиха срещу нарушеното топлоподаване тази зима, осигурено от пернишкото топлоснабдително дружество. С викове „Мафия“, „Оставка“ бе посрещнат изпълнителният директор на местната „Топлофикация“ Любомир Спасов.
„Аварията на 19 февруари извади „Топлофикация“ от строя за по-дълъг период от време. Тя е много тежка, много сериозна и с неимоверни усилия успяхме да възстановим постепенно дейността на предприятието“, каза Спасов. По думите му от 19 февруари до вчера дружеството не е работило на нормален режим, на което се дължи по-хладката вода и парно.Според Спасов е бил използван предимно газовият трети котел, който е с двойно по-малък капацитет от основната мощност на централата – пети парогенератор. Въпреки проблемите, още на 19 февруари подадохме топлоенергия към града, припомни Спасов. Той оповести, че от вчера ТЕЦ „Република“ работи на пълна мощност.
Щетите от аварията обаче все още не са напълно отстранени. Телефони няма, защото всички кабели са изгорели при двата последователни пожара на 19 февруари, отговори Спасов на въпрос на граждани защо телефонните номера на „Топлофикация“ мълчат.
Любомир Спасов увери, че основната мощност на централата – пети котел, е в добро състояние и всяка година в него се инвестират по 1 млн.-1,5 млн. лв. Той оспори обвиненията, че се горят некачествени въглища. ТЕЦ „Република“ е проектирана да гори въглища от Пернишкия каменовъглен басейн с енергийност от 1900 до 3300 калории. В момента наличните при нас 78 000 т въглища са със средна калоричност 3 150 ккал, посочи топлофикационният директор.
Спасов увери, че другите случаи на нарушено топлоподаване се дължат на проблеми в топлопреносната мрежа,а не на проблеми в парогенераторите. Той каза на хората, че ще бъдат компенсирани за студените си радиатори. Сега се обсъжда методиката и начина на компенсиране, ще я съгласуваме с контролни институции и ще я обявим, каза Спасов.
Директорът упрекна абонатите, че дължат 40 млн. лв. за отопление. Некоректните платци в момента са малко по-малко от половината, каза още Спасов. По думите му с отстъпките, които дава на своите клиенти, предприятието се лишава от около 3 млн. лв. годишно.
На възгласите „Оставка“ Спасов отговори, че не е политическо лице, за да подава оставка. Той увери, че няма причина „Топлофикация“-    Перник да спре работа след края на април. Спасов обеща, че докладите от проверката на КЕВР и Министерството на енергетиката ще бъдат предоставени на медиите. /БTA/

Aвтор :

No comments yet... Be the first to leave a reply!