Редник Гергана Иванова.

Редник Гергана Иванова.

Гвардейка! Във войската вече има такава дума. Защото в гвардейските редици вече има и момиче. Това е редник Гергана Иванова. Първа и единствена жена в елитния строй на Националната гвардейска част!
Тя марширува, отдава чест, изпълнява хватки с оръжие наравно с колегите си – мъже. В гвардията всички тези дейности са нещо повече от обичайна строева дейност.
Те са смисъл и съдържание на службата на воините с малиновочервени възрожденски мундири и

калпаци с орлови пера

В Националната гвардейска част (НГЧ) строевият устав се прилага до съвършенство.
Редник Иванова е силно амбицирана да докаже, че жените имат място в гвардията, така както дамите вече извоюват с професионализъм и воински качества позиции в цялата Българска армия. Но и чувства отговорността на първопроходец в трудното поприще.
Все пак като първа жена трябва да се представя винаги на много добро ниво, за да докажа, че и жените сме способни да изпълняваме такава трудна длъжност, споделя Гергана. Но пък има шанса да отваря врати към непознати територии на професията и да прокарва пътеки за други дами в гвардейския строй, с което искрено се гордее.
В гвардията е от 1 юли 2012 г. Бях много щастлива, когато ме приеха, но и доста притеснена, признава с усмивка. Но сега, след като са минали седем месеца, споделя, че основанията за притесненията й са отпаднали. Колегите ме приеха нормално,

винаги ми помагат

с каквото могат, казва момичето.
Дори е още по-сигурна, че е направила правилния избор. По-убедена съм, професията ми харесва много, ще се радвам още дълги години да съм в нея, заявява категорично.
Службата в гвардията откровено й харесва и тя не го крие. Убедена е, че е попаднала на мястото си. Но успешното й напредване в трудното гвардейско поприще не идва току-така. Редник Иванова е шеста година в армията.
Преди да дойде в НГЧ е служила в Сухопътни войски – във формирования в Горна Баня и Мусачево. Има и силната подкрепа на съпруга си, който служи във Военна полиция. Това й дава увереност да продължава упорито да се доказва в гвардейския строй.
Командирите й все повече разчитат на нея, въпреки, че тя е още новак и кара така наречения гвардейски модул. Включват я във все повече действия, което е показател за добра оценка за службата й.
Участва в

тържествени строеве

по площади и пред монументи, при заря-проверки, в шпалири, в посрещане на делегации. Мисля, че няма нещо от задълженията на гвардееца, което не може да се прави от една жена, заявява убедено.
Засега обаче не дава караул, например – при Президентството. Причината е прозаична.
За да стоя на караул, трябва да има още една жена, да сме една двойка жени, казва редник Иванова. В момента обаче други дами в гвардейския строй няма.
Не е участвала и в спектакъла „Искри”, с който Националната гвардейска част обира овациите на зрителите по големи воински празници. За този спектакъл се изисква много труд и сила, трябва и много време, защото това е много сложно шоу, изтъква Гергана.
Момчетата, които правят шоуто са всъщност войници от много години и съм сигурна, че им е било много трудно, но пък крайният резултат е много красив, допълва тя. И признава – ще се радвам, ако след време и аз бъда включена в това шоу, но трябват много тренировки.
Дори и сега обучението й съвсем не е лесно, а изисква значителни усилия. Много е трудно наистина, заявява редник Иванова. И добавя - но с тренировки и постоянство всичко се постига.

В строевата подготовка най-трудно й е било да научи

как се борави с карабината

Във войнишката си служба преди това бяхме с автомати, изтъква момичето. По думите й по отношение на хватките двете оръжия нямат нищо общо.
С карабината ми беше доста трудничко, докато свикна, признава Гергана. Всяка хватка с това оръжие трябва да бъде много добре показана, за да „стои” добре, обяснява тя.
Виж, с униформата свикнала лесно. Харесва й мундирът, калпакът, украшенията – знаци на достолепната българска воинска традиция. Униформата е много хубава, заявява редник Иванова.
Тя е от Петрич. Със съпруга си и тригодишната им дъщеря обичат да пътуват до родния й юг. Това е много красив край, споделя Гергана.
А дали един ден ще насочат дъщеря си към гвардейската професия? Ще оставим тя да реши, но разбира се, ако иска да последва нашия път, ще й помогнем, ще я подкрепим, казва редник Иванова.
За себе си споделя, че

вярва в способностите си

което й дава кураж в трудни моменти. Преодоляването на предизвикателствата й носи истинско професионално удовлетворение. Независимо дали става дума за строй, шпалир или тържествен марш. Най-много ме радва моментът, когато нашето участие премине нормално и приключи успешно, казва редник Гергана Иванова.

Тя е първата гвардейка у нас. Момиче, което с искри в очите мечтае да участва в „Искри”. И което доказва, че има място за жени и сред елита на войската./md.government.bg/

Автор: Андрей Рангелов
Сн.  Красимир Трифонов

No comments yet... Be the first to leave a reply!