tl2  За хората с увреждания Ива Цолова и Йоана Колева говорят като за хора с различни способности. Тази философия ръководи съвместния им проект Jamba, който има за цел да промени нагласите към хората с увреждания в България и подобри икономическите условия на групата.

Цолова и Колева стартират платформата Jamba през май 2017 г., за да дадат на хората с увреждания в България достъп до възможности за обучение и стаж и да улеснят общуването между работодатели и търсещи работа.

„Нашият опит показа колко невероятни са хората с различни способности и колко голям е техният потенциал и че най-голямата пречка за тяхната интеграция е липсата на равен достъп до качествено образование, подходящо професионално обучение и включване на пазара на труда“, казва Цолова.

Квалифицираният персонал е недостатъчен в световен мащаб, като едно от решенията на този проблем е да се улесни достъпа на хората с увреждания до пазара на труда, смятат от екипа на Jamba. Само в България има около 800 000 лица с увреждания. Намаляването на бариерите пред навлизането им на пазара на труда ще ги направи икономически по-независими, което ще намали разходите за социално подпомагане, ще стимулира икономиката и ще облагодетелства всички, казва Цолова.

jamba  „Тази платформа е нещо много ценно и полезно за всички хора с увреждания. С такава организация може да сме полезни, както на държавата, така и на себе си, получавайки достойни възнаграждения. По този начин се чувстваме пълноценни хора“, казва Йордан Илиев от Ямбол, който намира работа с помощта на Jamba.

За работа си основателите на Jamba са включени в списъка New Europe 100 за 2017 г. на най-изтъкнатите европейци, подпомагащи социалното, икономическо и политическо развитие на своите страни. Колева гради кариера в рекламата преди да се присъедини към неправителствения сектор, а Цолова е НПО ветеран, възпитаник на лятната предприемаческа програма на Фондация „Америка за България“ и член на Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE), подкрепена от Фондацията.

Научете повече ТУК.

No comments yet... Be the first to leave a reply!