29104100_892570630921034_2830503720033189888_o   На 11 март 2018г. се проведе Първия национален фестивал „ДЕРВИШИ-Варвара“.  В него взеха участие представители от 10 селища на страната с над 600 участници.

Атрактивният празник се организира за първи път по идея на Инициативния комитет на локалната маскарадна група „Дервиши“, читалище „Селска пробуда-1927“ и кметството.

Варвара е единственото селище в Пазарджишка област, в което „Дервишите“  излизат в нощта срещу Васильовден. Характерни за селото са зооморфните маски, като всяка година се изработват нови и се ползват само веднъж. Подготовката им започва още от октомври месец, а маскарадната традиция се предава от баща на син и от дядо на внук. Тя датира още през вековете на турското робство. Думата „дервиш” или „дарвиш” има персийски произход, която минава през арабския език. Нейният корен „дар” на български се превежда като врата. Дервиш буквално означава човек, който ходи от врата на врата и пожелава здраве и плодородие.

Пернишкия регион бе представен от сурвакарската група на земенското село Пещера, ръководени от Стоян Стоянов. Според местните жители игрите с маски или както те ги наричат „предрешляци“, съществуват, от както е създадено селището. Сурвакарските игри в с.Пещера са прекъснати през втората световна война и са възобновени през 1951г.

Многобройни са участията на групата на фестивали, карнавали и събори: Перник, Момин проход, Земен, Ковачевци, Симитли, Виноградец, Ветрен, Калугерово, Самоков, Елин Пелин, Неделино, Поморие и с.Радуил. През 2015г. групата участва във Фестивала ,,Краище игра и пева,, в град Босилеград – Сърбия.

На феста пещерските „Сурвакари“ представиха зимния обичай „На Сурова у Пещера“ и бяха отличени със специалната награда на организаторите.

Мартин Борисов – Перник

No comments yet... Be the first to leave a reply!