Сн. Ройтерс

Сн. Ройтерс

Компанията „Върджин Галактик“ на милиардера Ричард Брансът изпита успешно космически кораб за туристи снощи българско време. Това се случи почти четири години след първия пробен полет, който  приключи  с  катастрофа  и  смъртта  на  пилота.

При последния тест, апаратът „Юнити“ беше издигнат до височина малко над 14 хиляди метра от кораб-майка, като след отделянето от него запали собственият си двигател и разви свръхзвукова скорост. Последва гладко кацане.

Плановете на „Върджин Галактик“ са в „Юнити“ да има двама пилоти и шестима пасажери. Корабът може да се изкачи на 100 километра над земята, като за няколко минути предлага безтегловност и уникална гледка. За космическата екскурзия има записани 700 желаещи, въпреки цената от четвърт милион долара.

Веднага след успешният полет, Ричард Брансън обяви, че компанията се е „върнала в играта“ и е съвсем близо до комерсиален космически полет.

Предстои пълен анализ на събраните данни, като според „Върджин галактик“ е събрана достатъчно информация за полета, двигателя и представянето на летателния апарат. Допълва се обаче, че предстоят още не малко предизвикателства./dnevnik.bg/

No comments yet... Be the first to leave a reply!