bebeta    Всяко десето бебе, родено у нас, е недоносено, показва статистиката. Преждевременно родените деца изискват допълнителни грижи, защото органите им не са напълно развити. След като неонатолозите ги стабилизират и непосредствена опасност за живота им няма, нелекият процес по тяхното не само физиологическо, но и психологическо развитие продължава. А трудностите не са малко.

Инна Минкова – детски психолог:

   „Например с адаптацията, емоционални, поведенчески, или пък трудности с ученето“.

Преждевременното раждане обаче не е присъда. Усложненията могат да бъда преодоляни, категорични са специалистите.

Ина Минкова – детски психолог:

„С ранната интервенция, шансовете да се достигне пълния потенциал на детето са по-големи“.

Именно това е и целта на семеен център за недоносени деца и техните родители „Малки чудеса“. В него екип от специалисти в областта на ранното детско развитие – психолози, логопеди, ерготерапевт, консултанти по кърмене помагат на родители на недоносени деца в първите им стъпки в грижата за тях.

Маргарита Габровска – логопед:

„Няма нищо страшно едно бебе да се роди недоносено стига наистина да се работи в екип и родителите да бъдат навреме подкрепени, така че самите те да преодолеят шока от това, което им се е случило, за да могат после да обърнат достатъчно внимание на децата си…Да, всичко е преодолимо в случая“.

В това се убеждават и Мая – майка на близначките Дея и Рая. Когато те се раждат преди малко повече от седем години, момиченцата тежат едва по около килограм. Дни наред прекарват в кувьози. Един ден майка им ги намира в един от тези апарати.

Мая Красимирова:

„Моето първо усещане, когато ги видях, е, че те са много по-спокойни, а малко по-късно Рая, когато тогава беше съвсем мъничка – представете си бебе кило и 200-300 грама, всъщност се беше преобърнала от гръб по корем и беше гушнала Дея – бяха оплели всички кабели, но се бяха гушнали и аз до ден днешен им казвам, че и тяхната обич и привързаност ги е спасила“.

Благодарение на многото положени грижи и специализираната терапия Дея и Рая вече са наваксали в развитието си. Първокласничките имат и любими предмети в училище

10-месечният Симеон се ражда на термина си с нормално тегло. От своя приятелка обаче, майка му, Анна Стефанова, знае през какви трудности преминават родителите на недоносените деца.

В центъра освен индивидуални консултации и групови психотерапии, има и много арт-ателиета, и дори училище за родители./tvevropa.com/

No comments yet... Be the first to leave a reply!