Атанас  Атанасов

Атанас Атанасов

Стремеж за обединение на цялата демократична общност в новата формация изрази Атанас Атанасов, лидер на ДСБ и от дни съпредседател на новата дясна коалиция „Демократична България“. В нея ДСБ си партнира с „Да, България“ на Христо Иванов и партия „Зелените“.

„На първо място трябва да предприемем действия да обединим цялата демократична общност, като концентрираме всички тези сили на едно място. Не е въпросът да се погрижим за един или друг партиен лидер. Въпросът е да обединим общността, която да ни даде сила да поискаме властта“, заяви Атанасов, запитан колко е отворена новата коалиция за разширяване.

Той обяви, че в обедиението има еднакво общо негативно отношение към начина на упражняване на властта и модела „Борисов“, а проучванията показват, че близо две трети от хората не са доволни от начина, по който се упражнява властта.

„Набираме кураж да поискаме промяна на начина, по който се управлява страната – да се пречупи този застой, който се представя като стабилност“, каза още Атанасов. По думите му в момента са подменени институциите. „Трябва да се борим на първо място за това да се възстанови парламентарната република, защото тя отдавна не съществува. У нас имаме авторитарно управление по един модел, основно насочен към това да бъдат усвоявани, или по-скоро присвоявани голяма част от общите пари, които се управляват от кабинета“, каза Атанасов.

Запитан за тяхното участие в управлението на предния кабинет на Борсиов, Атанасов обясни, че през 2014 г., отговаряйки на очакванията на избирателите си, са се опитали да бъдат коректив на едно общо управление. „Твърде бързо разбрахме, че сме се заблуждавали, и излязохме в опозиция. Доброволно напуснахме властта, отказахме се, защото разбрахме, че не можем да управляваме заедно – заявените от Борисов реформи не се състояха. Още на първия завой – промяната на конституцията за съдебната реформа, напуснахме властта“, допълни той.

Според него България не е равностоен партньор в ЕС и НАТО и не може да оползотворява това, което ни предлагат тези съюзи. „Постоянно шикалкавим, постоянно гледаме на североизток и угаждаме на Путин. Днешните управляващи работят по следния принцип – те страшно много обичат европейските пари, но не обичат европейските правила и сътрудничество“, каза Атанасов.

Според него българското правителство е прекалено предпазливо, когато трябва да вземе позиция по някакъв външнополитически въпрос, и не личи да си изпълнява съюзническите задължения към НАТО и ЕС. Атанасов смята, че българската позиция както по случая „Скрипал“, така и по казуса с военните удари в Сирия е неясна./dnevnik.bg/

No comments yet... Be the first to leave a reply!