Сн. ЕПА

Сн. ЕПА

Европейската комисия препоръчва започване на преговори за членство с Македония и Албания.

Това заяви върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурност Федерика Могерини на пресконференция.

Казахме много пъти: Западните Балкани са Европа и скоро ще бъдат част от Европейския съюз„, категорична е Могерини.

ЕК разпознава позитивни действия при прогреса на държавите от региона.Комисията продължава да работи по кандидатурите на Босна и Херцеговина и Сърбия.

Процесът на реформите в тези държави трябва да продължи„, заяви Могерини, визирайки върховенството на закона, реформа на публичната администрация, институционална реформа, борба с корупцията и организираната престъпност.

Според Могерини перспективата за членство на тези държави е в общ интерес и ЕС ще продължи да подкрепя тези реформи, както със становища и препоръки, така и финансово.

По думите на върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика резултатите, които държавите от региона са постигнали, са изглеждали непосилни в началото на мандата на Комисията „Юнкер“. Според нея държавите вървят в правилна посока.

Предизвикателства винаги има – както в Европа, така и на Балканите. С общи усилия и подкрепа съм сигурна, че ще постигнем стабилност в региона„, допълни Могерини.

Разговорите със Сърбия и Босна и Херцеговина продължават, „не защото Брюксел иска, защото хората от региона го искат“, изтъкна тя.

Темата коментира и еврокомисарят по разширяването на ЕС Йоханес Хан. Според него процесите на Западните Балкани текат динамично. ЕК всяка година през пролетта ще представя доклад за просперитета на тези държави.

„Радвам се, че Комисията окуражава Македония да започне преговори за членство“, каза той.

„Вижда се, че има прогрес. Сега обаче е важно да се предприемат конкретни мерки за задържането на този прогрес“, обясни още еврокомисарят и допълни, че иска да види от държавите от региона напредък откъм реформи в сферите на публичната администрация, организирана престъпност, корупцията, защитаването на малцинствата и други.

Според Хан докладът на ЕК за развитието на региона по пътя към ЕС като цяло е критичен и точен. Докладът също така бил и градивен и позитивен. Прогресът зависил от успехите на всяка държава поотделно.

„Няма пряк път към ЕС“, отсече Хан.

По думите на Хан разширяването на ЕС е една от най-успешните политики на ЕС. Това е политика от обща отговорност.

На срещата за Западните Балкани в София фокусът ще бъде поставен към свързаността на държавите от региона. Трябва да се подобри свързаността и икономическото сътрудничество, защото вървели ръка за ръка.

„Трябва да се подобри инвестиционният климат. Притесняваща е голямата безработица в региона. Това не е в интерес на ЕС“, отчете Хан.

Относно Турция Хан заяви: „Притеснявам се, че трябва да кажа, че Турция държи прав курс против ЕС и правата на човека.“

ЕС не веднъж е казала на държавата, че трябва да работи в посока спазването на основните човешки права и свободи.

Въпреки това Турция остава ключов съсед и партньор на ЕС. Общността ще продължава и да поддържа политиките си за подпомагане на Турция за справяне с проблема с имигрантите.

Българското външно министерство е особено удовлетворено от препоръките на ЕК да започнат преговори за присъединяване на Албания и Македония.

Премиерът Бойко Борисов, правителството и дипломатическата служба на Република България работиха за това през последните месеци, отбелязва ведомството в декларация.

Министерството на външните работи на Република България приветства навременното публикуване на пакета „Разширяване“ на Европейската комисия и на докладите за напредъка на отделните страни. Тези документи са изключително важни за успешното реализиране на целите на Българското председателство на Съвета на ЕС по отношение на Западните Балкани, а именно постигането на конкретни стъпки напред в тяхната европейска интеграция, допълва се още.

Доволни сме от значението, което се придава на добросъседските отношения и от високата оценка за Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Македония, се казва още в декларацията.

Въз основа на тези доклади, България ще внесе проект на Заключения на Съвета, потвърждаващ значението на политиката на разширяване на ЕС като ключов инструмент за мир, стабилност, сигурност, просперитет и дълбочинна трансформация на обществата в страните-кандидати и потенциални кандидати за членство. Заключенията следва да бъдат приети през юни от Съвета „Общи въпроси“.

Преди това лидерите от ЕС ще обсъдят как да помогнат на страните от Западните Балкани да ускорят реформите и да засилят връзката си със Съюза с конкретни допълнителни инициативи – за засилване на върховенството на закона, сигурността и миграцията, социално-икономическото развитие, транспортната и енергийната свързаност, дигиталния дневен ред и отпадането на роуминга, както и добросъседските отношения, заключават от Външно./news.bg/

Автор  Божидар  Ангелов

No comments yet... Be the first to leave a reply!