2013_-_11_vandenberg_sunset_rocket_on_pad    Космическият телескоп на НАСА , който ще търсо потенциално годни за живот планети , успешно е изведен на орбита с помоща на РН Фалкон-9.

От SpaceX са потвърдили , че Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) е изведен на високо елимптична орбита. Според програмата на полета, астрономическите наблюдения с помощта на телескопа ще започнат след около два месеца. От SpaceX са потвърдили успешното кацане н първата степен на плуващата платформа в Атлантическия океан.

Стартът на Фалкон-9 е реализиран от Кейп Канаверал в 1:51 наше време на 19 април 2018. Стартът бе запланиран на 16 април , но бе отложен поради необходимост от допълнителни анализи на системите за управление на движението и навигацията. А предишната дата бе за март.
Създаването на телескопа е струвало около 340 млн долара.В реализацията на проекта са участвали изследваотели от Масачутеския технологически институт.
TESS в своята двугодишна мисия , ще се фокусира на звезди намиращи се до 300 светлинни години от Земята. С помощта на своите четири широко ъгълни камери , телескопа трябва да изучи над 200 хил звезди с цел търсене на екзопланети около тях. Учените очакват да открият хиляди кандидати за екзопланет , който по късно ще бъдат изучени с помощта на други телескопи./spacenewsbg.com/

No comments yet... Be the first to leave a reply!