Цветан  Цветанов        Сн. Бисер  Боянов

Цветан Цветанов
Сн. Бисер Боянов

Позицията, която ни беше предоставена, не е засекретена, но не е коректно аз да я коментирам, уточни Цветанов.

Уводната част на КСНС започна с изводи за излизане от ЕС и НАТО. Това каза пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след края на Консултативния съвет за национална сигурност (KСНС), свикан от президента Румен Радев, предаде „Фокус“. „Най-трудният момент от 5-часовото заседание беше самото начало, защото първо имаше едно кратко уточнение. Позицията, която ни беше предоставена, не е засекретена, но не е коректно аз да я коментирам. Тези екземпляри, които ни бяха дадени, бяха събрани след това от администрацията на президента. И той усети, че има голям проблем, ако излезем и говорим за нея“, каза още Цветанов и коментира това като тревожно и непоследователно в изявените позиции. „Години след приемането ни в НАТО и в ЕС, ние искаме да останем там, да бъде достойни членове и да си гарантираме сигурността на България. Премиерът също подкрепи изцяло и беше съпричастен с емоционалните реакции на членовете на част от членовете“, коментира Цветанов.

„Като започнахме дискусията, държах много да се уточнят нещата със „светлината“ и „тъмнината“. И когато говорим за динамиката в геополитически план, бях категоричен, че с позицията на президента по някой път, която се отклонява от позицията на правителството, не даваме ясен знак към геополитическите ни партньори. Много бих искал президентската институция да представи становището, по което трябваше да дискутираме, защото ако бъде представена черновата, ще видите, че действително сме прави в предположенията си, че президентската институция и екипа на президента със становището, което ни предоставиха, трябваше да излезем и да кажем, че започваме стъпки към излизане от НАТО“, каза още той и посочи, че изключително подготвена евроатлантическа позиция са изразили от ДПС.

Цветанов подчерта позицията на БСП по отношение актуализацията на бюджета за отбрана. „Държа да подчертая, че г-жа Нинова не е съгласна 2% от БВП да отиде за това. Много са държавите, които вече го направиха, и съм убеден, че с плана и с тази актуализация до октомври месец ще имаме яснота дали ще бъде актуализирана приетата финансова програма до 2021 г., която беше приета вчера в Министерски съвет. /faktor.bg/

No comments yet... Be the first to leave a reply!