TUES-robotika-620x399   Над 60 ученически проекта, сред които приложения и чатботове с изкуствен интелект, онлайн игри, колички с автономно управление, машини с управление през интернет, компютърни мрежи и много други участваха в първото изложение, организирано в Технологичното училище „Електронни системи“.

Антонио Милев – организатор:
„ТУЕС-фест всъщност е едно надграждане на Деня на отворени врати на ТУЕС, който се провежда от няколко години, като идеята е да се акцентира повече върху ученическите проекти и реално какво правят учениците в ТУЕС“.

Велислав Великов е единадесетокласник в Технологичното училище „Електронни системи“. За участието си в изложението е подготвил любопитна модернизация – телефон с шайба, който работи със СИМ-карта.

Велислав Великов – ученик в ТУЕС:

„Идеята идва от баба ми, понеже тя не може да се оправя със съвременните телефони. Реално имаме приемник, който работи със СИМ-картата и се свързва с мрежата на оператора – приема и предава сигналите“.

Самите сигнали се обработват от миникомпютър, който се захранва от специална платка. Всички компоненти на модернизирания телефон са свързани от Велислав, който е написал и софтуерния код, с който се управлява СИМ-модула. Владимир Гаристов пък използва изложението, за да направи премиерата на дипломната си работа – модернизацията на първия български учебен робот „Робко 01“, който е произведен през 1987 година и управляван тогава от компютрите „Правец 8“. Владимир обаче прави възможно управлението на робота от съвременен лаптоп.

Владимир Гаристов – ученик в ТУЕС:

„Проектирал съм печатна платка, към която има свързан микроконтролер, който превежда командите, които аз съм дефинирал в моята програма, към сигнали, които се разбират от стария робот“.

Проектът на Владимир има огромен потенциал заради автоматизацията в заводите.

Владимир Гаристов – ученик в ТУЕС:
„В бъдеще е много възможно операторът на една машина през интернет от обикновен офис да достъпва завода и да подава информация към машината“.

Освен настоящи и бивши възпитаници на ТУЕС, изложението беше посетено и от представители на ИТ-компании. А за създателите на най-добрите проекти, имаше и награди./.tvevropa.com/

No comments yet... Be the first to leave a reply!