rabotnici2    Имаме най-ниската минимална заплата, въпреки че, според НСИ, всяка година доходите ни растата с по 10%”, заяви Христина Христова, бивш социален министър в студиото на ”Лице в лице” на бтв. В предаването участваха и Ваня Григорова от ”Подкрепа” и Мирослав Найденов, представител на бизнеса.

„Българският бизнес се стреми да реализира краткосрочни печалби, но нанася дългосрочни вреди. Данъчната и социална системи са остарели, слаби и почти не съществуват. Имамного слаб контрол върху условията на труда“, заяви Ваня Григорова от „Подкрепа“.Според Мирослав Найденов, бивш земеделски министър и настоящ представител на бизнеса, всичко се корени в началото на прехода, когато бе разрушено всичко – дивашка и крадлива приватизация, която разруши основите на бизнеса в България, но облагодетелства определени хора.

Тримата спориха за структурата на пазара на труда и дали има необходимост от внос на работници от вън и какви. “ Близо 3000 квалифицирани работници не са наети у нас, тъй като не им се предлагат добри заплати и условия на труд.“, заяви Ваня Григорова. Тя допълни, че от 1,6 година има облекчен внос на работници, но въпреки това работодателите продължават да се жалват, че им липсват кадри.

„В България има недостиг на работна ръка в секторите на туризма и селското стопанство. В Гърция ще получават повече обаче. Трактористите и комбайнерите у нас получават колкото айтиспециалистите, но въпреки това има недостиг“, заяви Найденов. Той уточни, че един огромен проблем у нас е този с ромите, които не искат да учат и работят.

Заплащането ни превръща в емигранти, обобщиха специалистите и уточниха, че дорите работодатели задържат добрите специалисти./frognews.bg/

No comments yet... Be the first to leave a reply!