Сн. m.filibe.com

Сн. m.filibe.com

Над 4000 изпълнители от десет държави ще участват в Старопланински събор „Балканфолк“, който за 22-и път ще бъде открит във Велико Търново.
Форумът ще се състои от 11 до 20 май, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Повече от 200 фолклорни състави, индивидуални певци и музиканти от всички етнографски области в България ще представят пъстрото многообразие на българската народна музика и танци, уточни директорът на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ в общината Нелина Църова.
Сред съпътстващите прояви са Националният шампионат „Еврофолк“ и Световната купа по фолклор. Общо 10 000 лева е наградният фонд.
Колективи от Канада, Швеция, Индонезия, Иран, Малайзия, Грузия, Литва, Индия и Якутия също ще гостуват на сцената във Велико Търново, посочи организаторът на събора Калоян Николов.
Откриването ще се състои на 11 май от 19.00 часа в Летния театър в парк „Марно поле“, там ще бъдат и фолклорните надигравания и надпявания в десетте фестивални дни.
На 12 май от 18.00 часа участниците ще дефилират по главната улица в града.
Фестивалът и съпътстващите събития са част от музикалните празници „Евро фолк“, които се провеждат под егидата на Европейската асоциация на фолклорните фестивали и с подкрепата на Община Велико Търново./БТА/

No comments yet... Be the first to leave a reply!