© Надежда Чипева, Капитал

© Надежда Чипева, Капитал

Природният газ, парното и топлата вода ще поскъпнат отново от юни, съобщи БНТ. Като фактори за това председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов посочи високите цени на синьото гориво, което България внася и поскъпването на петрола на международните пазари.

В рамките на Българското европредседателство днес в София се проведе среща на председателите на енергийните парламентарни комисии в страните от Европейския съюз. На нея са дискутирани високата цена на природния газ в Източна Европа спрямо Западна и липсата на различни източници за доставка на синьото гориво.

По изчисления на Брюксел Европейския съюз плаща за внос на енергийни горива близо половин трилион евро всяка година. България е сред страните, които внасят над 90% от природния газ у нас от един източник – Русия.

Именно поскъпването на руския газ е и причина за исканото ново увеличение на цените от 1 юни. Заради него държавната „Булгаргаз“ настоява за поскъпване на газа от близо 16%. Това от своя страна ще увеличи както цените на стоките и услугите, така и на топлата вода и парното.

Иван Иванов каза още, че в случай като този с висока вносна цена, енергийният регулатор не може да направи нищо, освен да увеличи и местните./dnevnik.bg/

No comments yet... Be the first to leave a reply!