Велизар Шаламанов

Велизар Шаламанов

Той е категоричен, че българските служби не реагират ефективно на хибридните заплахи и външните опити за натиск,

България в НАТО и европейската отбрана не е лозунг, а много работа, конкретни проекти и усилия на всички ни. Заслужава си – всички позитивни промени след кризата 1996/1997 са резултат от движението ни към НАТО и ЕС с усилията на толкова много българи. Повечето ни проблеми са от забавени реформи и отклонение от принципите и ценностите на евростлантическия избор. Може би най-ясно всичко това е видно в сферата на отбраната – сферата, където можем.

България се самоизолира в НАТО и ЕС и съюзниците ни губят доверието си в нас, предупреждава бившият военен министър и експерт по въпросите на националната сигурност Велизар Шаламанов в интервю за Меdiapool.

Според него разделението по същностни въпроси на сигурността, отбраната, външната политика и геополитиката е най-големият риск за България.

„Много хора в България като че ли не могат да разберат този проблем и отделят изключително много внимание да защитават някакви специални отношения с Русия, което е във вреда на нашата позиция в НАТО и ЕС и единството и сплотеността на българското общество“, казва Велизар Шаламанов.
Той е категоричен, че българските служби не реагират ефективно на хибридните заплахи и външните опити за натиск, което е видимо в разделението на българското общество.
Коментира още, че България спешно трябва да превъоръжи армията си, като за целта е необходима визия до 2030 година. Според него старото съветско оръжие трябва да се продаде, а не да се инвестират излишни средства в него./faktor.bg/

No comments yet... Be the first to leave a reply!