Сн. bg.wikipedia.org

Сн. bg.wikipedia.org

Обсъжда се закупуването от държавата на единен софтуер за видеонаблюдение на населените места. Това заяви в Перник министърът на вътрешните работи Валентин Радев.
По думите му софтуерът ще бъде под контрола на МВР, като държавата ще се ангажира и с разширението и обновяването му. Това е скъпата част от въвеждането на видеонаблюдение, уточни министърът. Според него необходимо е кметовете на общини и населени места да намерят средства за закупуване на камери.
Повече камери – това означава по-малко личен състав, който се занимава с такова наблюдение, възможност да пренасочим полицаите към други функции, заяви Радев. По думите му камерите ще заместят жива сила от МВР.
Валентин Радев присъства днес в Перник на представяне на видеонаблюдение, което е монтирано в града с помощта на „Стомана индъстри“ и „МТел“.
Петдесет камери са поставени на всички входно-изходни артерии в града и по-важните кръстовища. Седемнайсет от тях – три моторизирани и 14 стационарни, охраняват централния пернишки площад. На пътен възел „Даскалово“ е инсталирана обзорна камера, която отчита трафика. По нейни данни от 1 май до днес на обяд през пътното съоръжение са преминали над 45 000 автомобила.
Видеонаблюдението позволява да се проследяват коли по номера, включително и ако само са зададени цифрите, по дата и час, по всяко време на денонощието. Според старши директора на МТел Иван Иванов има общини, в които престъпността е сведена до нула, благодарение на въведеното видео наблюдение.
Инвестицията е на стойност 160 000 лв. и е финансирана от „Стомана индъстри“. Договорът е тригодишен, поясни кметът Вяра Церовска. По думите й контролът се осъществява от общинско помещение, което е оборудвано и предадено на МВР.
Радев горещо одобри направеното и уточни, че Перник е поредният град, в който се въвежда видеонаблюдение. Според него то играе голяма превантивна роля.
Вътрешният министър се срещна и с кметове от Пернишка област. Пред него е било поставено искане част от парите, които се събират от пътно-транспортни произшествия, да се преотстъпят на населените места.Те пък ще ги използват за закупуване на камери, разказа Радев и посочи, че се работи по този казус. /БТА/

No comments yet... Be the first to leave a reply!