zx860y484_3179810          Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че на днешната си среща в Брюксел с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш е предложил световната организация да назначи свой специален представител по въпроса със сигурността на журналистите, предаде БТА.

Това е въпрос, който все повече ни тревожи, не само в Европа, добави Юнкер. Светът е в безпорядък и трябва да вземем мерки, обобщи той на пресконференция.

Юнкер допълни, че двамата са обсъдили предстоящата днес вечеря в София на държавните и правителствените ръководители от ЕС, които ще обсъдят въпроса с последните решения на Вашингтон.

Гутериш заяви в отговор на въпрос, че не очаква скоро Съветът за сигурност на ООН да одобри нови санкции срещу Иран, на фона на слуховете, че САЩ може да поискат подобна стъпка. По въпроса за срещата САЩ – Северна Корея той изрази увереност, че „накрая разумът ще надделее“ и разговорите ще се състоят.

Живеем в опасен свят, за пръв път от десетилетия режимът за неразпространение на ядрено и химическо оръжие е поставен под въпрос. Студената война се завърна с нови механизми, при задълбочени и взаимосвързани конфликти в свят, в който терористите могат да ударят навсякъде, посочи той.

По думите на генералния секретар многостранният институционален ред и правилата на международните отношения са от изключителна важност. Призовавам ЕС да бъде по-обединен и ефективен, с повече присъствие, за да се чува гласът му повече в международните отношения, допълни Гутериш./dnevnik.bg/

No comments yet... Be the first to leave a reply!